Ξεκίνησε πάλι η σύνοδος κορυφής: Όλα τα ονόματα που ακούγονται

Στο «κόκκινο» οι παρασκηνιακές συζητήσεις

σύνοδος κορυφής ΕΕ διαπραγματεύσεις

Ξεκίνησε πάλι, μετά την τρίτη αναβολή στην ώρα έναρξης,  η  Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενώ εντείνονται οι παρασκηνιακές συζητήσεις, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

Το σενάριο εκλογής του Βούλγαρου Σοσιαλιστή Σεργκέι Στανίσεφ στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για δυόμισι χρόνια και συνέχιση της πενταετίας για άλλα δυόμισι χρόνια με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, διακινούν οι 28 της ΕΕ, μετά από πέντε  ώρες διαβουλεύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προτεινόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν και το υπόλοιπο πακέτο τοποθετήσεων.

Η πρόταση του Συμβουλίου μέχρι στιγμής είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπουργός άμυνας της Γερμανίας, η οποία ανήκει στο ΕΛΚ (CDU). H θέση του Προέδρου της ΕΚΤ προσφέρεται στην Κριστίν Λαγκάρντ και η Προεδρία του Συμβουλίου στον Μισέλ Μπαρνιέ (που ξαναμπαίνει στην εξίσωση - αν και ο Σαρλ Μισέλ, Πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει αποκλειστεί) και τη θέση του Υπάτου Εκπροσώπου προτείνεται να καταλάβει ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβάκος Σοσιαλδημοκράτης) ή ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Μπορέλ.

Τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, όσο και τον Σοσιαλιστών δεν είναι "ικανοποιημένες", μεταφέρουν διπλωματικές πηγές. Προς το παρόν, το ζητούμενο είναι η στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν έχει εξασφαλιστεί. Ως εκ τούτου οι διαβούλευση συνεχίζεται μέσα στο Συμβούλιο, και το πακέτο ενδέχεται να ξαναλλάξει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα Τίμμερμανς "κόπηκε" (προς το παρόν πάντα) σήμερα μετά από συνέχιση των αντιδράσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και της Ιταλίας. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, υπενθυμίζουν έμπειροι διπλωμάτες που ενημερώνουν συνεχώς τον Τύπο στο περιθώριο του Συμβουλίου.

O Zόλταν Κόβακς,  Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Όρμπαν, επιβεβαίωσε δημόσια τη στήριξη των τεσσάρων του Βίζεγκραντ στην υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν.

Αναζητούνται τα νέα… «κεφάλια» της ΕΕ - Όλα τα ονόματα που ακούγονται

Στόχος του Προέδρου είναι οι 28 να επιστρέψουν στην αίθουσα με συμφωνία ή με απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα των ποσοστών που λαμβάνει η κάθε υποψηφιότητα.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top