Αναζητούνται τα νέα… «κεφάλια» της ΕΕ - Όλα τα ονόματα που ακούγονται

Συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής

Υποψηφιοι για θεσεις στην ΕΕ

Τους νέους ηγέτες της αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία είναι συνέχεια της χθεσινής που διακόπηκε.

Η Σύνοδος των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία έχει στόχο την ανάδειξη των επόμενων Προέδρων Συμβουλίου και Κομισιόν, αλλά και τον διορισμό του επόμενου Ύπατου Εκπρόσωπου, θα ξεκινήσει με νέα καθυστέρηση.

Αναβλήθηκε για αύριο η Σύνοδος Κορυφής - Γυρίζει στην Ελλάδα ο Τσίπρας

Η Σύνοδος προβλέπεται πλέον να ξεκινήσει στις 16:15 ώρα Ελλάδος, καθώς συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές του Προέδρου Τουσκ, ο οποίος βολιδοσκοπεί τα Κράτη-Μέλη για την επίτευξη ενισχυμένης πλειοψηφίας επί του τελικού συνδυασμού των ονομάτων.

Τα ονόματα που ακούγονται για τις ηγετικές θέσεις

Το όνομα του Φρανς Τίμμερμανς συνεχίζει να επικρατεί για την προεδρία της Κομισιόν. Το όνομα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (ΕΛΚ, Γερμανία) συνεχίζει να επικρατεί για Ύπατη Εκπρόσωπος, αλλά έχει αρχίσει να περιλαμβάνεται στις διερευνητικές επαφές και για την Προεδρία της Κομισιόν.

Από την άλλη το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΛΚ, Γαλλία) αναδύεται για την Προεδρία της ΕΚΤ, ενώ του Βέλγου Πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ (Φιλελεύθεροι) για την Προεδρία του Συμβουλίου.

Για τη θέση του Υπάτου Εκπροσώπου διακινείται και το όνομα του Μάρος Σέφτσοβιτς (Σοσιαλιστής, Σλοβακία), ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανός ΕΛΚ) οδεύει προς την Προεδρία του Κοινοβουλίου, μοιραζόμενος ή όχι τα 5 έτη με τη Σκα Κέλλερ των Πρασίνων (Γερμανία).

Η Μ. Βέσταγκερ (Δανία, Φιλελεύθεροι) φαίνεται να εξασφαλίζει τη θέση της Πρώτης Αντιπροέδρου της Κομισιόν. Σε περίπτωση αποτυχίας και σήμερα, νέα ημερομηνία Συνόδου μπορεί να οριστεί ως τις 15 Ιουλίου.

Θεωρητικά οι ηγέτες έχουν «λογική προθεσμία» να καταλήξουν σε αποφάσεις επί των ονομάτων ως τις 22:00 τοπική ώρα, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Στρασβούργου αποτελεί ανεξάρτητη -από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- διαδικασία, συνδέεται έμμεσα με το σχηματισμό πλειοψηφίας, μετά από συμφωνία των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων που εκπροσωπούνται στις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι).

Η, δε, πλειοψηφία αυτή περνάει μέσα από την συγκατάθεση των κυβερνήσεων για τις θέσεις στην Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Στην πράξη αυτό που μεταφέρουν από νωρίς έμπειροι διπλωμάτες είναι πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ενδέχεται να καταλήξει στην Προεδρία του Κοινοβουλίου και ως προς αυτό θα πρέπει να έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να βρεθεί Πρόεδρος της Κομισιόν και άρα να είναι σε θέση να δηλώσει υποψήφιος ως τις 22:00.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top