Βρυξέλλες: Μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδοχή Γιούνκερ

«Δεν θα είναι εύκολες οι διαβουλεύσεις» λέει η Μέρκελ

«Από το πως φαίνονται τα πράγματα, αυτές οι διαβουλεύσεις δεν θα είναι εύκολες», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στο έκτακτο δείπνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι 28 της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν για τη διαδοχή στα κορυφαία πόστα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παρά τις όποιες διαβουλεύσεις στην Όοζακα της Ιαπωνίας, και τη περιθώριο της Συνόδου των G20 οι φόρμουλα που έχει προκύψει στο παρασκήνιο δεν φαίνεται προς το παρόν να πείθει όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ - ή να συγκεντρώνει με ευκολία το 75% αυτών και ταυτόχρονα το 65% του πληθυσμού.

«Τα λεφτά μου μι στην τσέπη μου» είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, κληθείς να απαντήσει σε ποιον υποψήφιο «βάζει τα λεφτά του». Σημείωσε ακόμη ότι «η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που πρέπει οι απόψεις τους πρέπει να ληφθούν σοβαρά για την επιλογή του Πρόεδρου της Κομισιόν» και πως ο διάδοχός του «θα πρέπει να είναι κάποιος που θα έχει την ικανότητα να ακούει».
Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές, μετέφεραν στον Τύπο την γνωστή ρήση «όποιος μπαίνει στο κονκλάβιο Πάπας βγαίνει Καρδινάλιος», εξηγώντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν μετέφερε στον Τύπο πως παρότι δεν έχει αποκλείσει ονόματα, έχει περιγράψει «πως δεν πρέπει να είναι» ο διάδοχος του Γιούνκερ και του Τουσκ. Από την άλλη ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ συνεχίζει μέχρι και την τελευταία στιγμή τις επαφές - συναντόμενος κατ`ιδίαν και με τον πρωθυπουργό των Κάτω Χωρών Μ.Ρούττε.

Ο Πρωθυπουργός  του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπεττέλ αντιθέτως εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως "θα υπάρξει μια πρόοδος απόψε - η νύχτα έχει πολλές ώρες - είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια λύση".

Σημείωσε δε ότι θα προτιμούσε ένα "ισορροπημένο πακέτο", το οποίο θα σήμαινε ότι "εάν έχουμε δύο άνδρες, να έχουμε και δύο γυναίκες" και πρόσθεσε: "για μένα η ισορροπία μεταξύ των φύλων είναι σημαντική, επίσης στις κορυφαίες θέσεις - δεν μπορούμε απλώς να μιλάμε γι `αυτό, αλλά πρέπει επίσης να το κάνουμε".

Την άποψη ότι "η Ευρώπη χρειάζεται πρόεδρο της Κομισιόν που να ενώνει, και ο Φρανς Τίμμερμανς δεν ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή", μετέφερε στον Τύπο ο Πολωνός Πρωθυπουργός Μοραβιέσκυ.

"Ο Τίμμερμανς σεν είναι συμβιβαστικός υποψήφιος, είναι ο υποψήφιος που διαιρεί έντονα την Ευρώπη - σγουρα δεν καταλαβαίνει την Ευρώπη που αναδύεται μετά την  κατάρρευση του κουμουνισμού", είπε.

Τέλος ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιουρι Ράττας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από την πλευρά της Εσθονίας, είναι πολύ σημαντικό να καταγραφεί "δημογραφική, γεωγραφική ισορροπία και ισορροπία μεταξύ των φύλων", αισιόδοξος ότι η νύχτα δεν θα είναι πολύ μακρά.

O δε Ιταλός Πρωθυπουργός Κόντι, τόνισε ότι “ήρθα έτοιμος για μαραθώνιο’, χωρίς να αποκλείει την υποψηφιότητα Τίμμερμανς, σημειώνοντας ότι “θα την αξιολογήσουμε” και εξηγώντας ότι “για την Ιταλία σημασία έχει η ισορροπία - και των φύλων και η γεωγραφική”.  

Βρυξέλλες του Νάσου Αθανασίoυ

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top