Η επόμενη μέρα των εκλογών: 200 δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία στα συμβούλια

Οι εκλεγμένοι θα εξαρτώνται από την αντιπολίτευση

Ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών 2019

Ένα εντελώς νέο σκηνικό ξημερώνει στην αυτοδιοίκηση μετά και τις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου.

Σε 7 Περιφέρειες της Ελλάδας και σε πάνω από 200 δήμους της χώρας, οι εκλεκτοί του λαού -μετά την απλή αναλογική- δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να διοικήσουν στα συμβούλια.

Αυτό σημαίνει ότι για σημαντικά, αλλά και απλά έργα, όπως την αλλαγή της δρομολογήσης ενός δρόμου, θα πρέπει να σχηματιστούν πλειοψηφίες με παρατάξεις της σντιπολίτευσης.

Αυτοί είναι οι νέοι δήμαρχοι στους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής

Εκλογικά «θρίλερ»: Ποιοι εκλέχθηκαν δήμαρχοι με διαφορά λίγων ψήφων

Μάλιστα, το «πρόβλημα» είναι οξύτερο στις περιπτώσεις όπου ο τελικός νικητής είχε βγει δεύτερος στον πρώτο γύρο και έτσι δεν είναι καν ο συνδυασμός του αυτός που έχει τους περισσότερους συμβούλους.

Πατούλης: Το δημόσιο φιλί στη σύζυγό του για τη νίκη

Μωυσής Ελισάφ: Ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα εξελέγη στα Ιωάννινα

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος έχει 7 έδρες, όσες και ο Γιώργος Ορφανός, που ήρθε τρίτος, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου, που ήρθε τέταρτη. Ο Νίκος Ταχιάος, αντίθετα, διαθέτει 11 έδρες.

Δεδομένου ότι το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης είναι 49, ο κ. Ζέρβας θα πρέπει είτε να προβεί σε σταθερές μετεκλογικές συμμαχίες να βρίσκει κάθε φορά 18 δημοτικούς συμβούλους, ώστε να φτάνει τους 25 και να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων.

Δημοτικού σύμβουλοι Θεσσαλονίκη 2019

 

Ανάλογο πρόβλημα θα συναντήσει και ο νέος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ο κ. Μουτζούρης διαθέτει 10 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 44, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει θα έχει τη στήριξη άλλων 13 συμβούλων για να διαθέτει την πλειοψηφία. Ακριβώς τόσους δημοτικούς συμβούλους εξέλεξε, από την άλλη, η απερχόμενη Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

Περιφερειακοί σύμβουλοι Βόρειο Αιγαίο 2019
 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top