Τσακαλώτος: Πολύ λίγα και πολύ αργά όσα κάναμε για την καθημερινότητα!

Αποστάσεις από τον «δικαστικό δρόμο για τον σοσιαλισμό» και (αυτο)κριτική

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Με τη γνωστή φράση στα αγγλικά “ too little, too late” σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, την επίπτωση που είχε στο αποτέλεσμα  των πρόσφατων ευρωεκλογών η υποβάθμιση από την κυβέρνηση της σημασίας τομέων της καθημερινότητας.     

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι ανακατατάξεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

Συντροφικά μαχαιρώματα χωρίς τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ

«Αναστρέψιμη η διαφορά με ΝΔ»: Σε εξέλιξη το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Παρότι ανέφερε υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο, που όλοι οι πολίτες μπορούν να το βρουν στο διαδίκτυο, μαζί με τους θεσμούς παρακολούθησης και επικαιροποίησης», ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε:  

«Μια αυστηρή κριτική σε μας λέει too little, too late, ειδικά σε κάποιους τομείς που έχουν επίδραση στην καθημερινότητα. Κυρίως δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η δημόσια διοίκηση άλλαξε ριζικά τη σχέση με τον πολίτη. Αλλά βήματα έγιναν. Τεχνογνωσία δημιουργήθηκε. Παρακαταθήκη για το μέλλον υπάρχει».

Σχετικά επίσης με το μήνυμα της μεσαίας τάξης κατά της υπερφορολόγησης και τι  θα τους απαντήσει η κυβέρνηση τις επόμενες 30 ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε:  

«‘Εχουν δίκιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται γιατί δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ζωές τους όσο θα θέλαμε, να τους πείσουμε ότι δεν αδιαφορήσαμε για την ποιότητα της ζωής των μεσαίων στρωμάτων.  Ήμασταν όμως αναγκασμένοι να κινηθούμε σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο με ανόητους καταναγκασμούς που μας επιβλήθηκαν».

Απαντώντας στην ερώτηση «μήπως όμως δόθηκε υπερβολική έμφαση στην ανάγκη να οδηγηθούν οι πρωταγωνιστές στη Δικαιοσύνη -που στο κάτω κάτω αυτό αφορά την ίδια τη Δικαιοσύνη- παρά στις μεθόδους αποτροπής στην επανάληψη παρόμοιων φαινόμενων;» ο κ. Τσακαλώτος πήρε ευθέως  αποστάσεις από την πρακτική της κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.      

Δήλωσε συγκεκριμένα, απαντώντας στη συγκεκριμένη ερώτηση αλλά και στην κριτική που του ασκείται για τη στάση του:    

«Προσωπικά δεν υιοθέτησα ποτέ τον «δικαστικό δρόμο για τον σοσιαλισμό», αντίθετα δήλωσα τις αντιρρήσεις μου, τον διακωμώδησα σε κάθε ευκαιρία. Πολλοί και κυρίως «πολλές» μού το χρωστάνε από παλιά, μου καταλογίζουν καθωσπρεπισμό και θεσμολαγνεία σε κάθε ευκαιρία. Δεν πειράζει, τους απαντώ χριστιανικά «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι», αφού με τον μαρξισμό δεν έχουν κάποια αξιοσημείωτη σχέση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάνουμε τα στραβά μάτια, ότι αφήνουμε τους μηχανισμούς υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας αλώβητους, ότι δεν τολμάμε να τα βάλουμε με τη μικρή και μεγάλη διαφθορά. Γνωρίζουμε ότι οι «κακοί» έχουν την υπεροπλία του χρήματος, είναι όπως στις αστυνομικές ταινίες που οι γκάνγκστερ έχουν γρηγορότερα αυτοκίνητα από τους αστυνομικούς, οι τελευταίοι όμως δεν εγκαταλείπουν τη δίωξη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top