Αλλαγές σε Δικαιοσύνη: Διάψευση Προεδρίας για «βέτο» Παυλόπουλου σε Τσίπρα

Έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση για τις αλλαγές πριν τις εκλογές

Παυλόπουλος και Τσίπρας

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που συνδέει την ημερομηνία των εκλογών με τις αλλαγές προσώπων στη Δικαιοσύνη, αλλά και την αντίθετη γνώμη κορυφαίων συνταγματολόγων (αρκετοί εκ των οποίων έχουν θετική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ), ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει στον διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο.

Σκληρή προεκλογική κόντρα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Όλοι εναντίον όλων μετά τη βαριά ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη (και λογικά τελευταία) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ρόλος του Παυλόπουλου

Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Μία στα… 100 χρόνια: Το «καυτό» σενάριο των (νέων) εκλογών τον Αύγουστο

Ο κ. Παυλόπουλος μπορεί να αρνηθεί την υπογραφή του. Κάτι ανάλογο, εξάλλου, είχε συμβεί και το 2016, όταν είχε αρνηθεί να υπογράψει τον διορισμό της Ξένης Δημητρίου στη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, επειδή η κυβέρνηση την είχε επιλέξει προτού λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Όταν η κυρία Κουτζαμάνη αποχώρησε, υπέγραψε το διάταγμα.

Πόλεμος στη Δικαιοσύνη - Παπασπύρου: Δεν ζήτησα την παραίτηση της Δημητρίου

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι εκλογές είναι στις 7 Ιουλίου, ο κ. Παυλόπουλος, ακόμα κι αν αρνηθεί αρχικά, μπορεί να κληθεί να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα μετά τις 30 Ιουνίου, που λήγει η θητεία της τωρινής ηγεσίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «πραξικόπημα», θεωρώντας ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η τελική επιλογή των πρόωρων εκλογών για τις 7 Ιουλίου, αντί της 30ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση, βέβαια, επικαλείται την ανάγκη μη διατάραξης των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου.

Διάψευση Προεδρίας για «βέτο» Παυλόπουλου σε Τσίπρα

Πάντως, από την Προεδρία της Δημοκρατίας πήραν ξεκάθαρη θέση όσον αφορά δημοσιεύματα, που ήθελαν τον κ. Παυλόπουλο να έχει επικοινωνήσει με τον κ. Τσίπρα για το θέμα και να του έχει διαμηνύσει ότι θέτει ως προϋπόθεση την συναίνεση για να υπογράψει το διάταγμα για  τον ορισμο ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Οι πηγές της Προεδρίας διέψευσαν απόλυτα τις πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να δώσουν στίγμα για τις προθέσεις του κ. Παυλόπουλου για το θέμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top