Σκληρή προεκλογική κόντρα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Επιμένει το Μαξίμου – «Μην τολμήσετε» προειδοποιούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Σε σκληρή προεκλογική κόντρα έχουν οδηγήσει οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, παρά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι θητείες του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, και της νυν εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου και πρέπει να εκλεγούν οι διάδοχοί τους.

Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μη λάβει καμία σχετική απόφαση.

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Μάλιστα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 FM, αναρωτήθηκε εάν η επιλογής της 7ης Ιουλίου, αντί της 30ης Ιουνίου,έχει να κάνει με την επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

«Το ερώτημα είναι γιατί έγινε αυτό είναι γιατί θέλουν να παρατείνουν τον χρόνο προκειμένου να διορίσουν ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς στον Άρειο Πάγο; Εάν αυτό είναι, που όλα δείχνουν ότι αυτό είναι πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πολιτική ούτε με την ηθική τάξη», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής.

«Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν», δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Εξάλλου, δύο ημέρες πριν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάνει ανάρτηση στα social media, όπου -εκτός των άλλων- επεσήμανε ότι δεν μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιλογές δικαστών για την κάλυψη των κενών θέσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Μανιτάκης: Έχει χάσει τη συνταγματική της νομιμοποίηση η κυβέρνηση

Για «προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος» κάνει λόγο ο κορυφαίος συνταγματολόγος και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.

«Μία κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Εχει χάσει, δηλαδή, η κυβέρνηση τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη», δήλωσε στην Καθημερινή.

Προχωρά η κυβέρνηση στις αλλαγές

Αν και υπήρχε η αίσθηση ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση μπορεί και να μην προχωρήσει το θέμα, μια μεταμεσονύχτια ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου έδειξε ότι πράγματι σχεδιάζει να προχωρήσει στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

«Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών», έγραψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ πως προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

«Γιατί η ΝΔ ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου;», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top