Προειδοποίηση από τη Fitch Ratings για τις επιπτώσεις των παροχών

«Αυξάνει την αβεβαιότητα για τη μεσοπρόθεσμη πολιτική της χώρας»

Fitch Ratings

«Tο νέο δημοσιονομικό πακέτο της Ελλάδας αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της χώρας και αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας» υποστηρίζει η Fitch Ratings σχετικά με τις δημοσιονομικές  επιπτώσεις των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. 

Τσίπρας: Έκπτωση τόκων στα στεγαστικά, μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη!

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, μια δεύτερη δέσμη μέτρων θα μπορούσε να κατατεθεί αργότερα αυτό το έτος, πιθανότατα μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου σχετικά με την κατάργηση της μείωσης του ορίου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.

«Η ανακοίνωση του νέου πακέτου προηγήθηκε των ευρωπαϊκών και τοπικών εκλογών αυτού του μήνα. Το θεωρούμε τουλάχιστον εν μέρει ως προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τη δημοτικότητά του μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας. Το κατά πόσον η δέσμη μέτρων θα οδηγήσει σε μια διαρκή μεταβολή της δημοσιονομικής θέσης θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές και επίσης από τη σύνθεση του Κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου» προσθέτει η Fitch Ratings.  

Ψηφίστηκαν 120 δόσεις και 13η σύνταξη – «Παράθυρο» για νέες παροχές

«Τέτοια βήματα δεν θα υπονόμευαν τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών που αντανακλάται στην διττή αναβάθμισή μας της Ελλάδας σε «BB-» / Σταθερό τον Αύγουστο του 2018. Αλλά θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κλίμα των χρηματοπιστωτικών αγορών και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, αν και αυτό μετριάζεται από τα μεγάλα μεγέθη της Ελλάδας (27 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018) και τις χαμηλές ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης» καταλήγει η Fitch Ratings.

.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top