Ψηφίστηκαν 120 δόσεις και 13η σύνταξη – «Παράθυρο»​​​​​​​ για νέες παροχές

«Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Κίνδυνος εκτροχιασμού, δεν περισσεύουν χρήματα!

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασαν στην ψηφοφορία της Βουλής οι παροχές της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία. Ψηφίστηκε επί της αρχής από όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, που ψήφισαν «παρών».

120 δόσεις: Οι παγίδες και οι αδικίες της ρύθμισης για τα χρέη

Τσακαλώτος: Παραμένει στο 24% ο ΦΠΑ για τον καφέ στο ποτήρι

Οι τροπολογίες για τη μείωση του ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη, υπερψηφίστηκαν απ’ όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, που ψήφισε «παρών». 

Παράθυρο για νέες παροχές από Τσίπρα 

«Για μέτρα μόνιμα, που έχουν φιλολαϊκό και φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα και που αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες, τις οποίες γέννησε η κρίση και τα μνημόνια», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε όσους μιλούν «για κόλπα και προεκλογικές παροχές», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπλέον παροχές στο τέλος του χρόνου, λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας.

Ποιοι και πόσα κερδίζουν με τις παροχές Τσίπρα – Αναλυτικά παραδείγματα

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη ως «ένα μέτρο με ιδιαίτερο συμβολισμό», ενώ δεσμεύτηκε πως «όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας, τόσο θα αυξάνεται το ποσό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα, που ψηφίστηκαν σήμερα, παραθέτοντας:

- Την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων σε ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ

- Τη μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, τα τρόφιμα και τον καφέ από το 24% στο 13%, αλλά και στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%

- Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους

13η σύνταξη: Πώς θα διορθωθούν οι αδικίες στα ποσά

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ από το 2020 και τη δραστική μείωσή της για το σύνολο των εισοδημάτων. 

Δένδιας: Μετά τις εκλογές θα κάθεστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης   

Από πλευράς ΝΔ απάντησε στον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφερόμενος στην αιχμή του κ. Τσίπρα για το πού θα κάθονται οι βουλευτές μετά τις εκλογές, έδειξε τα υπουργικά έδρανα και είπε:           
«Εκεί θα καθόμαστε»! 

Σχετικά με τα μέτρα ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε «είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος ότι τα μέτρα αυτά είναι προϊόν σχεδιασμού και όχι πανικού;» και πρόσθεσε: «Είναι 13η σύνταξη ή προσπαθεί να το πουλήσει στους ελάχιστους μη ανυποψίαστους; Προφανώς πρόκειται για προεκλογικό επίδομα». 

Πετώντας το γάντι στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε:  

«Έχουμε καταθέσει δύο τροπολογίες για να μην καταργηθεί το αφορολόγητο και να υπάρξει  μείωση του ΦΠΑ σε όλες τα είδη εστίασης. Ψηφίστε τις, αν θέλετε πραγματικά να ωφελήσετε την κοινωνία».  
 

«Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Κίνδυνος εκτροχιασμού

Ο Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) επισημαίνει ότι δεν υπάρχει για φέτος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλην από εκείνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019.

Αιχμές από ΔΝΤ για τις παροχές Τσίπρα

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει συγκεκριμένα ότι -σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο, που έχει ανακοινώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- ο προϋπολογισμός του 2019 θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Υπογραμμίζει, όμως, ότι εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους, δε θα καταφέρει το πλεόνασμα να ξεπεράσει τον στόχο αυτόν.

Ακόμη χειρότερα, ο επικεφαλής της ΤτΕ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου, θα αναγκαστούμε να πάρουμε νέα μέτρα, «όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top