Τσακαλώτος: Παραμένει στο 24% ο ΦΠΑ για τον καφέ στο ποτήρι

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφορά του ΕΚΑΣ

«Δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης».

Με τη φράση αυτή έβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τέλος στα σενάρια για κατάθεση τροπολογίας, που θα έριχνε στο 13% τον ΦΠΑ στον καφέ, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα και στα καταστήματα εστίασης. 

ΦΠΑ: Μεγάλο μπέρδεμα για τον καφέ και τα... ροφήματα από βότανα!

Ο υπουργός Οικονομικών «αναγκάστηκε» να δώσει διευκρινήσεις, καθώς το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είχε δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και απορία. Ο λόγος; Δεν ήταν σαφές εάν η μείωση του καφέ και του τσαγιού στο 13% αφορούσε μόνο τα σούπερ μάρκετ ή και τον καφέ που πίνουμε στις καφετέριες.

Τελικά, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι ο ΦΠΑ παραμένει στο 24% σε ό,τι παραγγέλνουμε έξω (καφέ στο χέρι ή στην καφετέρια, τσάι, κακάο, κλπ.), λέγοντας πως οι τροπολογίες που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα, θα αφορούν τη μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και τα άλλα ροφήματα, που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ: Δε μειώνεται στον καφέ!

Ο κ. Τσακαλώτος  αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως έχει ήδη γίνει μία μείωση και πως ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί και του χρόνου, το 2020.

Εξάλλου, παραδέχτηκε ότι ήταν «ήττα η περικοπή του ΕΚΑΣ», αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναφορά του: «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ΕΚΑΣ, αλλά ίσως με καλύτερη μορφή, ίσως πιο στοχευμένο».

Σχετικά με το αφορολόγητο και το εάν τελικά θα μειωθεί το 2020, όπως έχει ήδη ψηφιστεί, ο κ. Τσακαλώτος άφησε και πάλι «ανοικτό παράθυρο» για μη εφαρμογή του μέτρου, καλώντας όλες τις πλευρές να μη βιάζονται. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ίδια συζήτηση υπήρχε και για τη μείωση των συντάξεων, η οποία τελικά δεν έγινε.

13η σύνταξη: Πώς θα διορθωθούν οι αδικίες στα ποσά

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού (από τα 1.200 ευρώ, που είναι σήμερα), η οποία κατατίθεται σήμερα με τροπολογία. Όπως είπε, «θα είναι μία κλίμακα συνέπειας», η οποία θα «χτίζεται», αναλόγως με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο κάθε οφειλέτης.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν «ξέχασε» να αναφερθεί και στους συνεπείς φορολογούμενους, προαναγγέλλοντας επαναφορά της επιβράβευσης για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, αφήνοντας ανοικτό το εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα είναι 2% ή μεγαλύτερη.

Αναφερόμενος στην αποστροφή Μητσοτάκη, πως με εκείνον μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά, κάτι που δεν μπορεί με τον κ. Τσίπρα, είπε: «Δεν τσιμπάμε από τις φιλικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη».

Μητσοτάκης: Θέλω να στείλω τον Τσίπρα σε μόνιμη ξεκούραση

Τέλος, απαντώντας στην κριτική πως οι παροχές, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες, είναι προεκλογικές, σημείωσε: «Θα ήταν προεκλογικά δώρα, εάν δεν είχαν αρχίσει τα καλά μέτρα από τον Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ένα πακέτο 900 εκ, ευρώ, για την ειδική αγωγή, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων… Άρα, εμείς έχουμε ένα σχέδιο».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top