«Σφάζονται» για την επταήμερη εργασία Τσίπρας και Μητσοτάκης

Ρουσόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του

«Είναι αστείο να κατηγορείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καταργεί το οκτάωρο», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος / Πηγή βίντεο: Alpha

Σκληρή πολιτική κόντρα για την επταήμερη εργασία ξέσπασε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία.

Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί δυνατότητας επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, μετά από συμφωνία με τους εργαζόμενους, για την οποία η κυβέρνηση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη, που έδωσε την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε πως μερικές φορές «το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά είναι καλό».

«Κάποιοι, που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει μπροστά μας. Eξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα του '80», κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος είναι κατά του 8ώρου είναι «σαχλαμάρες».

Τσίπρας: Το τερμάτισε ο Μητσοτάκης

Μιλώντας την Κυριακή στα Ιώαννινα, ο πρωθυπουργός είπε πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «το τερμάτισε».

«Ο κ. Μητσοτάκης έσπασε τα κοντέρ, το τερμάτισε. Αντί να δεσμευτεί για την 13η σύνταξη που θα φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή, δεσμεύτηκε για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αν, λέει, συμφωνούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία αντί για πενθήμερη. Και αυτό το λέει στο όνομα της προόδου και της συμφωνίας που θα έχουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Έχουμε δει εξάλλου στα χρόνια της κρίσης με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών. Αν ο εργαζόμενος δεν συμφωνεί να δουλεύει ήλιο με ήλιο και χωρίς σχόλες θα απολύεται. Είναι χορηγός μας, δεν έχω αμφιβολία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αθλιότητα από ΣΥΡΙΖΑ» απαντά ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με δήλωσή του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «λέει ψέματα επτά μέρες την εβδομάδα», προειδοποιώντας πως «θα πει ακόμη περισσότερα μέχρι τις 26 Μαΐου για να αποφύγει τη συντριβή του».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν 7ήμερης εργασίας», επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που αναφέρθηκε δουλεύουν κανονικά πενθήμερο και αντί 40 ώρες την εβδομάδα, 37 με καλύτερες απολαβές.

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει επταήμερη εργασία

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι προχώρησε «ένα βήμα ακόμα στο νεοφιλελεύθερο δρόμο, μιλώντας για επταήμερη εργασία».

Παράλληλά, επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη και για τη 13η σύνταξη, σημειώνοντας πως τη χαρακτήρισε «ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα» και προσθέτοντας πως «ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμη αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί».

Βέλη κατά του προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά. Ακόμη και για τον κύριο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο». Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα. Να μην του επιτρέψουμε να μας γυρίσει εκεί!».

ΝΔ: Πρωτοφανής η γκάφα του Μαξίμου, έχει εγκριθεί από την Αχτσιόγλου

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε με ανακοίνωση, με την οποία έκανε λόγο «πρωτοφανή γκάφα» της κυβέρνησης, μιλώντας παράλληλα για fake news.

«Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους», τονίζει η ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία ανέφερε το παράδειγμα της Παπαστράτος, διότι υιοθέτησε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας 24ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε κάποια τμήματα παραγωγής. Το μοντέλο αυτό προβλέπει ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό), εξασφαλίζοντας σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο, χωρίς μείωση μισθού.

Υπουργείο Εργασίας: Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για 7ήμερη εργασία

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε» αναφέρει εξάλλου το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών, ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ρουσόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επί λέξει: «…όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους, μέσω επιχειρησιακής σύμβασης, για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο». Προφανώς, εννοεί ότι η επιχείρηση θα πάει σε επταήμερο, και όχι οι εργαζόμενοι, αλλιώς θα το έλεγε διαφορετικά: πως οι εργαζόμενοι θα πάνε σε επταήμερο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του πάνω σε αυτό», είπε ο κ. Ρουσόπουλος στον Alpha, λέγοντας πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι σαχλαμάρες όσα γράφονται ότι ο ίδιος είναι κατά του 8ωρου.

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών έφερε το παράδειγμα του Ιδρύματος της Βουλής, που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προβλέπονται τα εξής στον Κανονισμό του, σχετικά με το ωράριο εργασίας: «”Οι υπηρεσίες του ιδρύματος λειτουργούν τουλάχιστον σε 12ωρη βάση, όλες τις ημέρες του μήνα και Κυριακές και αργίες”, αναφέρει. Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται 12ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδας; Γιατί αυτό προσπαθεί να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε πως ο νόμος προβλέπει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος μπορεί, εάν οι συνθήκες το απαιτούν, να αποφασίσει για το πόσες ώρες θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι. «Δηλαδή, με μονομερή απόφαση, από ένα ΔΣ που διορίζει η κυβέρνηση ή ο Πρόεδρος της Βουλής», εξήγησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, αντιπαραβάλλοντας τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, που ξεκαθάρισε «αν υπάρχει συμφωνία επιχείρησης - εργαζομένων».

«Εάν ήθελα και εγώ να λειτουργήσω όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα “δείτε, κατήργησαν το 8ωρο”. Αυτά είναι αστεία και είναι αστείο να κατηγορείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καταργεί το οκτάωρο και τις συλλογικές ή τις διακλαδικές συμβάσεις», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top