Ηχηρό μήνυμα Γιούνκερ στην Άγκυρα από τη σύνοδο της ΕΕ: «Είμαι Κύπριος!»

Μέτρα κατά των εμπλεκόμενων σε τουρκικές γεωτρήσεις ζητά ο Αναστασιάδης

Γιούνκερ

Με τη φράση «είμαι Κύπριος» απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε ερώτημα του απεσταλμένου του Star Νάσου Αθανασίου στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στο Σίμπιου της Ρουμανίας,  σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα προσερχόμενος στη σύνοδο του Σίμπιου, και σε μια κίνηση συμβολική της αλληλεγγύης και της έμφασης που δίνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν στο θέμα, απάντησε στο ερώτημα με τη φράση “εγώ είμαι Κύπριος». 

Αναστασιάδης:  H ΕΕ να εξετάσει περιοριστικά μέτρα εναντίων όσων εμπλέκονται στις γεωτρήσεις

Όπως επίσης μεταδίδει ο Νάσος Αθανασίου, θέμα λήψης περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Νίκος  Αναστασιάδης, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος , στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε μάλιστα ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά» και εξήγησε ότι «είναι σαφές ότι όλα τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε ώτα μη ακουόντων»,  σημειώνοντας ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ κας Μογκερίνι αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος των μέτρων θα πρέπει να είναι  «ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

Ενημερώνοντας τους ηγέτες των κρατών μελών που συμμετείχαν στις εργασίες του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι "οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο". 
 
Τόνισε δε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι. «Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία  μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top