Μητσοτάκης: Θα επαναδιαπραγματευθώ τους όρους του μεταμνημονιακού σχεδίου

«Εξαιρετικά προβληματική η Συμφωνία των Πρεσπών» δηλώνει στη Le Soir

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μεταμνημονιακού σχεδίου κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Le Soir.

Η βελγική εφημερίδα τονίζει πως οι δημοσκοπήσεις «υπόσχονται» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποτελούν για την ΕΕ την πρώτη εμπειρία ανόδου στην εξουσία ενός κόμματος της ριζοσπαστικής και αντισυστημικής Αριστεράς.

Μητσοτάκης: «Καταθέτουμε τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου»

«Μία εμπειρία που σημαδεύτηκε από την προσπάθεια αμφισβήτησης από την πλευρά της Ελλάδας της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα με αντάλλαγμα τη διάσωσή της από την οικονομική κρίση, προσπάθεια η οποία ωστόσο -αφού οδήγησε σε μία εξάμηνη κρίση με την ΕΕ και τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη- είχε ως αποτέλεσμα ένα τρίτο και πιο σκληρό από ποτέ σχέδιο διάσωσης», επισημαίνει στο δημοσίευμά της η βελγική εφημερίδα.

Γεωργούλης: Θα ήθελα κυβέρνηση Μητσοτάκη-Τσίπρα σε… θίασο

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον οποίο διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις.

Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως κατηγόρησε τον Γερμανό πολιτικό ότι δεν είναι φίλος της Ελλάδας, ενώ στην πραγματικότητα ο επικεφαλής του ΕΛΚ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έκανε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του, φέρνοντας τη χώρα κοντά στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμπληρώνει ότι ο ίδιος έχει μιλήσει μαζί του για τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και θεωρεί ότι μοιράζονται τις ίδιες απόψεις. Πιστεύει, μάλιστα, ότι στην επόμενη Επιτροπή θα υπάρχει κάποιος που κατανοεί τις ελληνικές θέσεις, ότι δηλαδή η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και ότι δεν μπορεί αυτή να ανέρχεται στο 2%, όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει χαθεί το 25% της οικονομίας της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτές είναι σημαντικές για τη χώρα και όχι γιατί κάποιος άλλος τις επιβάλλει, και να κάνει την Ελλάδα ένα success story, χαρακτηρίζοντας την εμπιστοσύνη σημαντικό παράγοντα στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για λαϊκισμό που απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και το κατά πόσο εξακολουθεί να το πιστεύει αυτό μετά από τέσσερα χρόνια της συγκεκριμένης διακυβέρνησης, κατά την οποία εφαρμόστηκε ένα σχέδιο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων εξαιρετικά βαρύ και αντιλαϊκό, ο Μητσοτάκης αναφέρει ότι το τρίτο πρόγραμμα δεν ήταν αναγκαίο και ότι ήταν αποτέλεσμα της περιόδου Βαρουφάκη.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η χώρα εμφανίζει σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα πιο υψηλά από αυτά που ζητά η Ευρώπη, επειδή, όπως έχει εξάλλου υποστηρίξει ανοιχτά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση θέλει να επιτεθεί στη μεσαία τάξη, προκειμένου να επιτύχει μία αναδιανομή, με καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη. Ο λαϊκισμός γι' αυτόν έγκειται στο ότι η εξουσία επιτίθεται στη δικαιοσύνη και στο ότι επιχειρεί να ελέγξει τα ΜΜΕ, καθώς και στο ότι καταφεύγει σε ψέμματα, όπως, για παράδειγμα, όταν τον κατηγορεί ότι ανήκει στην άκρα δεξιά, ενώ είναι ο Τσίπρας αυτός που κυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια με την ακροδεξιά.

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας τη χαρακτηρίζει εξαιρετικά προβληματική για την Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό στη ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Ο κ. Μητσοτάκης διατυπώνει την πρόθεσή του να προσπαθήσει με ηρεμία και υπευθυνότητα να αμβλύνει τις σοβαρά αρνητικές συνέπειές της και να προστατέψει τη χώρα από τους κινδύνους που αυτή θέτει, γεγονός που εξηγεί το γιατί δεν έχει αποποιηθεί του δικαιώματος του βέτο που διαθέτει αναφορικά με την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Το μέλλον μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τη διαφωνία του σε σχέση με την υπόσχεση Βέμπερ να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θεωρώντας ότι θα πρέπει να διεξαχθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος μία συζήτηση πιο λεπτή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top