Το μέλλον μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Φωτογραφια αρθρογραφου

Η αλβανική λοιπόν είναι ισότιμη γλώσσα στα Σκόπια, μετά τον νόμο που πέρασε

Το άμεσο μέλλον, όπως διαγράφεται μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θέλει να δρομολογείται άμεσα η είσοδος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ). Αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο, καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ανάσχεση της ρωσικής κυρίως και δευτερευόντως της τουρκικής επιρροής, όπως επισημαίνουν οι υπέρμαχοι της Συμφωνίας.

Το πρωτόκολλο εισδοχής θα υπογραφεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου. Εν συνεχεία θα περάσει από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και από το ελληνικό φυσικά, και όταν η είσοδος της γείτονος στον Οργανισμό θα είναι πλέον μία πραγματικότητα με τη σύμφωνη γνώμη των 29 κρατών-μελών, τότε θα οριστικοποιηθεί και η αλλαγή της συνταγματικής της ονομασίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ωστόσο, με την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, την οποία διακαώς επιζητούσαν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, δε λύνονται τα προβλήματα της γείτονος χώρας, ούτε και απλοποιούνται  για την Ελλάδα τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτά επικεντρώνονται στην εθνότητα και τη γλώσσα της ΠΓΔΜ, ζητήματα τα οποία δεν είχαν αγγίξει προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Η γλώσσα, ως γνωστόν, αποτελεί ένα από τα κατ΄εξοχήν στοιχεία εθνισμού. Και το παράδοξο είναι ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνωρίζει τη γλώσσα των γειτόνων ως “μακεδονική”, ενώ την ίδια στιγμή μέσα στην ΠΓΔΜ υπάρχει μία δεύτερη, επίσημη πλέον και ισότιμη, γλώσσα, η αλβανική.

Τη γλώσσα την οποία η Αθήνα αναγνωρίζει ως “μακεδονική” δεν την αναγνωρίζουν οι Βούλγαροι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι Σλαβομακεδόνες ομιλούν διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας.

Η αλβανική λοιπόν είναι ισότιμη γλώσσα στα Σκόπια, μετά τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Ζάεφ, και ήδη φαίνονται οι πρώτες αλλαγές και δυσκολίες αφομοίωσης της νέας πραγματικότητας, καθώς στη Βουλή των Σκοπίων ο Αλβανός πρόεδρος Ταλάτ Τζαφέρι θα ομιλεί τη γλώσσα του υποχρεώνοντας τους Σλαβομακεδόνες να ακούν διερμηνείς, για να παρακολουθούν τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις στην ίδια τους τη χώρα!!!

Οι Αλβανοί των Σκοπίων, όπως και του Κοσόβου, προχωρούν αθόρυβα, αλλά μεθοδικά, στα δικά τους στρατηγικά σχέδια για έναν ενιαίο εθνικό χώρο. Σε αυτό ενδεχομένως να διευκολυνθούν  έτι περαιτέρω, αν κι εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία, στις συζητήσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν και αλλαγές συνόρων.

Τα θέματα αυτά και οι προβληματισμοί τίθενται πλέον ανοικτά στη γειτονική χώρα, τώρα που σιγά-σιγά κατακάθεται ο κουρνιαχτός από τις πρώτες αντιδράσεις και τις θριαμβολογίες για τα όσα “υπέροχα” επέτυχαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην Αθήνα, όπου επίσης καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες αποσιώπησης των συνεπειών που θα υπάρξουν μετά την τελική μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, το άμεσο -κατά τα φαινόμενα- πρόβλημα θα παρουσιαστεί, όταν ίσως αναγκαστεί η ελληνική πλευρά να αναγνωρίσει ως “μακεδονική μειονότητα” άτομα σλαβομακεδονικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα.

Το βέβαιον είναι, ότι ευρισκόμενοι σε προεκλογική περίοδο, ένα εξωτερικό-εθνικό θέμα θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις, θα εντείνει την πόλωση και θα διχάσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την ήδη διχοτομημένη ελληνική κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top