Πώς θα ψηφίσουν πίσω από της… φυλακής τα σίδερα

Κοινή απόφαση Χαρίτση και Καλογήρου για τις ευρωεκλογές

φυλακές

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση και Δικαιοσύνης  Μιχάλη Καλογήρου καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας για τις ευρωεκλογές.     

Ο διευθυντής κάθε φυλακής θα επιλέξει τον καταλληλότερο χώρο εντός του καταστήματος κράτησης, στον οποίο θα τοποθετηθούν οι κάλπες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών σε κάθε εκλογικό τμήμα φυλακής διορίζονται, κατά προτίμηση, εισαγγελικοί λειτουργοί και μέλη θα κληρωθούν εκλογείς του Δήμου στα όρια του οποίου υπάγεται η φυλακή.

Για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της τάξης στα καταστήματα κράτησης, όπου ψηφίζουν περισσότεροι από 30 κρατούμενοι, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, σε συνεργασία με τον διευθυντή της φυλακής, μπορεί να καταρτίσει πρόγραμμα χωρίζοντας τους κρατούμενους σε ομάδες και να καθορίσει το χρόνο προσέλευσης τους.

Οι κρατούμενοι θα προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα ένας - ένας και όχι κατά ομάδες, με τη συνοδεία σωφρονιστικού υπαλλήλου έως την είσοδο του εκλογικού τμήματος. Στη συνέχεια οι κρατούμενοι θα εισέρχονται στο εκλογικό τμήμα χωρίς συνοδεία για να ασκήσουν εκλογικό τους δικαίωμα. 

Κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος οι κρατούμενοι πρέπει να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική  τους ταυτότητα και εάν δεν έχουν, προσκομίζουν κάθε άλλο χρήσιμο και κατάλληλο, κατά την κρίση της εφορευτικής επιτροπής, αποδεικτικό της ταυτότητάς τους έγγραφο. Το έγγραφο αυτό μπορεί να δοθεί και από τον ατομικό τους φάκελο, ο οποίος τηρείται στο κατάστημα κράτησης με ευθύνη της γραμματείας της φυλακής και διαβιβάζεται υπηρεσιακά στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος.

Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, για να πιστοποιηθεί ότι ο κρατούμενος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής θα εκδοθεί βεβαίωση, η οποία όμως δεν θα χορηγηθεί στον κρατούμενο, αλλά στο διευθυντή της φυλακής προκειμένου να την τοποθετήσει στον ατομικό  φάκελο του κάθε  κρατούμενου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας της ψηφοφορίας, οι υποψήφιοι των κομμάτων  ή οι αντιπρόσωποί τους ή οι αναπληρωτές τους, μπορούν να παρευρίσκονται στην αίθουσα ψηφοφορίας της κάθε φυλακής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκλογική νομοθεσία.  

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top