Η λίστα του… Τσίπρα: Έδωσε στοιχεία σε Μενέντεζ για τουρκικές παραβιάσεις

Συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αλέξης Τσίπρας και Μπομπ Μενέντεζ

«Η ιστορία θυμάται τους ηγέτες, όχι τους πολιτικούς», είπε o Μπομπ Μενέντεζ στον Αλέξη Τσίπρα, συγχαίροντάς τον για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ευχαριστεί τον Αμερικανό γερουσιαστή για τον ουσιαστικό του ρόλο στην προώθηση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και για τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

Στη συνάντησή των δύο ανδρών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο νομοσχέδιο που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο, με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικό Κόμμα) και Μαρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα ενέργειας στην περιοχή.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και διμερώς. Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επίτευξη της.

Λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις έδωσε στον Μενέντεζ ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός γερουσιαστής συζήτησαν και για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει από μέρους της σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Μενέντεζ λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Μενέντεζ: Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, εάν πάρει τους S-400

Ο Αμερικανός γερουσιαστής σε συνέντευξη του στο Euronews είπε πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, εάν ολοκληρώσει την αγορά των S-400, ενώ δε θα της πουλήσουν κανένα F-35.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε οκτώ κυρώσεις, μεταξύ των οποίων είναι «περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, πολύ ισχυρά χρηματοπιστωτικά εργαλεία, όπως είναι οι περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικάνικές τράπεζες».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ενδεχόμενη μεταφορά αμερικανικών βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα λόγω της αγοράς S-400, ο Μενέντεζ άφησε ορθάνοικτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top