Πακέτο Τσίπρα με παροχές και μείωση ΦΠΑ για τη μεσαία τάξη

Νέα δέσμη μέτρων «θετικού» χαρακτήρα για τους πολλούς

τσιπρας

Μία νέα δέσμη μέτρων θετικού χαρακτήρα για «τους πολλούς» ετοιμάζεται να καταθέσει το Μέγαρο Μαξίμου μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» πρόκειται για «πακέτο μέτρων» που θα ευνοεί τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους.

Οι αρχικές σκέψεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου κατευθύνονται προς τη µείωση των συντελεστών ΦΠΑ ή ακόµη των συντελεστών στη φορολογία εισοδήµατος.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το  ύψος του δηµοσιονοµικού χώρου που θα καταγραφεί από τα στοιχεία τα οποία θα έχει στη διάθεσή του το οικονοµικό επιτελείο.

Τι περιμένει η κυβέρνηση

Μετά το Πάσχα θα έχει μία πιο «καθαρή» εικόνα για τα νεότερα δεδομένα και την πορεία της ελληνικής οικονοµίας προτού καταλήξει σε αποφάσεις.

Το «Έθνος» αναφέρει ότι «οι συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα συγκλίνουν σε µια διάθεση να στηριχθεί η µεσαία τάξη, κάτι που στην παρούσα φάση µπορεί να γίνει µόνο µε µέτρα που περιλαµβάνουν και φοροελαφρύνσεις».

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το µεγαλύτερο κοµµάτι των φορολογουµένων καταβάλλει υψηλούς φόρους που δεν βρίσκονται σε αναλογία µε τα εισοδήµατά τους και γι’ αυτό επιθυµεί να προκαλέσει αποσυµφόρηση σε αυτό το επίπεδο.

Μία επιλογή που εξετάζεται είναι να µειωθούν οι συντελεστές φορολογίας και µια δεύτερη να υπάρξει οριζόντια µείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, π.χ. από το 24% στο 23%. 

Τέλος, εξετάζεται η καθιέρωση μίας μορφής 13ης σύνταξης ή 13ου μισθού για τον δημόσιο τομέα, ενώ η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει διά στόµατος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην εξουσία, δεν τίθεται θέµα µείωσης του αφορολόγητου. 

Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα διαπραγµατευθεί την ακύρωση του µέτρου που πρόκειται να ισχύσει από 1.1.2020, όπως έκανε και µε το µέτρο της περικοπής των συντάξεων, πατώντας πάνω στο επιχείρηµα της επίτευξης των δηµοσιονοµικών στόχων.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top