Αλλαγές στις… αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Κακούργημα η κατηγορία για τις μολότοφ υπό προϋποθέσεις

Μιχάλης Καλογήρου

Σε σημαντικές αλλαγές σε διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από τις εισηγήσεις των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που συνεδρίασαν σήμερα αργά το απόγευμα, για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές σε  πολλές διατάξεις μεταξύ των οποίων: 

•    Στη ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τελικά θα προβλεφθούν  ποινές που θα φθάνουν ως τα 15 χρόνια για όσους κατηγορούνται το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

•    Για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει, ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει έγκληση ( μήνυση), θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώσουν, έτσι ώστε να μην τιναχθούν «στον αέρα»  δίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το παλιό καθεστώς.

•    Αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει κακούργημα - και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

•    Σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν κακουργήματα, αλλά με μικρότερες ποινές, ως έξι χρόνια. 

•    Οι  διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις που περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα οριστικοποιήσει τις μεταβολές τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να κατατεθούν τα νέα νομοθετήματα στη Βουλή για να ψηφιστούν μέσα στον Μάιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top