Ανησυχούν Αθήνα και Ουάσινγκτον οι τουρκικοί S-400

Αποστολάκης: Μας ανησυχεί η αγορά τους, δεν έχουν αμυντικό χαρακτήρα

Η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα δείχνουν τα δόντια τους η μία στην άλλη, με αφορμή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία. 

Η Αθήνα δεν κρύβει την ανησυχία της για τις κινήσεις των γειτόνων, αν και απολαμβάνει της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Μας ανησυχεί η αγορά των S-400 από την Τουρκία γιατί δεν έχουν αμυντικό χαρακτήρα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η δήλωση του Ερντογάν στο αεροπλάνο της επιστροφής του από τη Μόσχα, ότι οι S-400 μπορεί να έρθουν στην Τουρκία ακόμα και πριν τον Ιούλιο, αλλά και η αναφορά Τσαβούσογλου στα ρωσικά αεροσκάφη Σουκχόι, δείχνουν ότι το παιχνίδι χοντραίνει... 

«Υπάρχουν τα F-35, αλλά και η Ρωσία έχει Sukhoi 34 ή Sukhoi 57. Υπάρχουν κι άλλα. Οπότε εμείς, μέχρι να φτιάξουμε δικά μας, θα καλύψουμε τις ανάγκες μας από κάπου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αμερικανικό νομοσχέδιο αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας

Μετά από όλα αυτά, είναι αναμενόμενο στην Ουάσιγκτον να αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα.

Λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ζητά το αμερικανικό Κογκρέσο

Με νομοσχέδιο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών προβλέπεται για πρώτη φορά ότι: 

•    ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

•    αίρεται το αμερικανικό εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

•    μπαίνει στοπ στην πώληση των F-35 στην Τουρκία, αν πάρει τους S-400. 

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, που επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης το Αρχηγείο Στόλου και την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις κινήσεις της Ουάσιγκτον. 

«Είναι σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο της αμερικανικής βουλής, πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εκδηλώνουν τόσο ενδιαφέρον για τις τουρκικές παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top