Αντιδράσεις για την αναφορά Τσίπρα σε «αεροδρόμιο Μίκρας» στη Θεσσαλονίκη

«Πόλεμος» σε twitter – Σπίρτζης: Δεν αλλάζει όνομα το «Μακεδονία»

Έντονες αντιδράσεις τόσο από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στο διαδίκτυο προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «αεροδρόμιο της Μίκρας» στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια.

Πολλοί θεώρησαν πως η αναφορά του πρωθυπουργού σε «αεροδρόμιο Μίκρας» και όχι σε «αεροδρόμιο Μακεδονία», όπως ονομάζεται, ήταν συνειδητή, φοβούμενοι «εξελίξεις» γύρω από το όνομα του διεθνούς αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. 

Τι αντάλλαγμα θα έχει η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας

«Για να μην μιλάμε μόνο για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας και σε ό,τι αφορά την τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας, που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και… σηκώθηκε θύελλα.

Κικίλιας: Ο Τσίπρας πάει στα Σκόπια αλλά δεν μπορεί να πάει στη Μακεδονία

Σκόπια… by night για Τσίπρα και Ζάεφ - Υπέρκομψες Μπαζιάνα και Ζάεβα

«Πρώτη επίσκεψη του Τσίπρα στα Σκόπια και αποκάλεσε το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης… "Μίκρα"», σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης.

Την ίδια ώρα, το twitter πήρε φωτιά, με αντιδικίες μάλιστα ανάμεσα σε χρήστες για το αν ο πρωθυπουργός όντως εννοούσε το αεροδρόμιο Μακεδονία ή αναφερόταν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέδες.

Αεροδρόμιο Μίκρας: Χαμός στο twitter

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε «αεροδρόμιο της Μίκρας» στη Θεσσαλονίκη, πυροδότησε πόλεμο στο twitter

Τwitter: Σα΄λος για το

Σκληρό ροκ από χρήστες του twitter που τσακώνονταν για το εάν ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο

Διευκρινήσεις από Μαξίμου - Σπίρτζης: Δεν αλλάζει όνομα το «Μακεδονία»

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ξεκαθάρισαν, πάντως, πως ο κ. Τσίπρας δεν αναφερόταν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας.

«Διαψεύδουμε τα fake news της αντιπολίτευσης, το αεροδρόμιο λέγεται "Μακεδονία". Μάλιστα μετά την προηγούμενη επίσκεψή μου στη Βόρεια Μακεδονία, ρωτήθηκα αν θα αλλάξουμε το όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και απάντησα ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών είπε πως το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι στο αεροδρόμιο, είναι στον Τρίλοφο στην ευρύτερη περιοχή που λέγεται Μίκρα».

«Μόνο σε φαντασιακές λογικές είναι αυτά. Ο πρωθυπουργός είπε για τα ραντάρ που βρίσκονται στη Μίκρα. Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” δεν άλλαξε όνομα, στα Σκόπια άλλαξε», είπε ο Χρήστος Μπγιάλας, μιλώντας στο Open.

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα από μία τέτοια διαφοροποίηση, ούτε κατάλαβα και τίποτα τέτοιο. Παρακολουθώ τον θόρυβο που προκλήθηκε, αλλά νομίζω είναι κενού περιεχομένου. Το αεροδρόμιο είναι αεροδρόμιο "Μακεδονία" κι έτσι θα παραμείνει»,  δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6 FM.

To αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το στρατιωτικό αεροδρόμιο

Το διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ονομαζόταν «αεροδρόμιο της Μίκρας» μέχρι το 1992, όταν και -με το Σκοπιανό να έχει μόλις ξεσπάσει- μετονομάστηκε σε «αεροδρόμιο Μακεδονία».

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέδες είναι το αεροδρόμιο της 113 Πτέρυγας Μάχης. Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά από το «αεροδρόμιο Μακεδονία». Ο δήμος λεγόταν δήμος Μίκρας, αλλά από το 2011 έπαψε να υφίσταται καθώς εντάχθηκε στον δήμο Θέρμης με τον Καλλικράτη.

Το επίμαχο ραντάρ της ΥΠΑ, πάντως, βρίσκεται στο Αντλιοστάσιο Περαίας, στον δήμο Θερμαϊκού. Εγκαταστάθηκε μετά το δυστύχημα με το Γιάκοβλεφ, τον Δεκέμβριο του 1997, ενώ η τοπική κοινωνία είχε αντιδράσει έντονα τότε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top