Τα ελληνικά μαχητικά θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο των Σκοπίων

Ο Τσίπρας θα υπογράψει σχετική συμφωνία με τον Ζάεφ

Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη

Τον έλεγχο του FIR (Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων) των Σκοπίων αναλαμβάνει να επιτηρεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αύριο στα Σκόπια ως ο πρώτος Έλληνες πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1991.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις διακρατικές συμφωνίες που θα υπογράψει ο πρωθυπουργός με τον Ζόραν Ζάεφ θα είναι και η συμφωνία για να ελέγχει η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η γειτονική χώρα δεν έχει πολεμική αεροπορία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα υπογραφεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκαρίνσκα, προκαλώντας τη... δυσαρέσκεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Τουρκία ήθελε η ίδια να αναλάβει αυτό το έργο.

Βούτσης: Πλέον κανείς δεν αναφέρει ως Μακεδονία τη γειτονική χώρα

Έτσι, όταν θα υπάρχει αναφορά για ύποπτο συμβάν στο FIR των Σκοπίων, τα ελληνικά μαχητικά θα καλούνται να «σηκωθούν» και να κάνουν αναγνώριση, αναφέροντας στις αρχές της γειτονικές χώρας περί τίνος πρόκειται.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συμφωνία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτήρηση του εναερίου χώρου γειτονικής χώρας, συμβαίνει και σε άλλες χώρες του ΝΑΤ, που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα για να το κάνουν οι ίδιες. Έτσι, η Ιταλία ελέγχουν το FIR Αλβανίας και Μαυροβουνίου.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στα Σκόπια, συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο και πλειάδα επιχειρηματιών της χώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top