Α΄ Κατοικία: Αγωνία σε χιλιάδες νοικοκυριά με το ψαλίδισμα των κριτηρίων

Στο «κόκκινο» οι δανειολήπτες

Πιο αυστηρά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προβλέπει η τροπολογία που ψηφίζεται αύριο με διαδικασίες- εξπρές, όπως επισήμανε στο ρεπορτάζ για  το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Γιώργος Παππούς.  

Κατατέθηκε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Προστασία Α' κατοικίας: Τα 10 σημεία – κλειδιά για τον νέο «νόμο Κατσέλη»

«Έπαθα έμφραγμα το 2009. Έκλεισα 3 καταστήματα λιανικής,  προσπάθησα να μπω στο νόμο Κατσέλη αλλά δεν μπορούσα γιατί ήμουν έμπορος»  δηλώνει στο Star ο έμπορος Βασίλης Τσούγκας.    

Η ιστορία του Βασίλη Τσούγκα από τη Θεσσαλονίκη, που είδε τον κόσμο του να χάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δεν είναι δυστυχώς η μοναδική. Ο ίδιος δεν ξέρει αν μπορεί να σώσει πλέον το σπίτι του, καθώς το υπόλοιπο του δανείου του δεν καλύπτεται από το νέο πλαίσιο. 

ΜΕ "ΜΑΧΑΙΡΙ" Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ 

Με το αρχικό σχέδιο για την πρώτη κατοικία, η ομπρέλα προστασίας κάλυπτε 180 -200.000  χιλιάδες κόκκινους δανειολήπτες. Μετά από το μαχαίρι στα περιουσιακά κριτήρια και τους αυστηρότερους όρους για τα επιχειρηματικά δάνεια, είναι ζήτημα αν καλύπτει 150 - 160.000 χιλιάδες δανειολήπτες.

Για μεγάλη αυστηροποίηση των κριτηρίων έκανε λόγο η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στο Star, που όπως διευκρίνισε «στις 130.000 οφειλής συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι, άρα η πραγματική οφειλή είναι μικρότερη». . 

 ΧΑΜΗΛΩΣΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα καλά νέα είναι ότι έμειναν αμετάβλητα τα βασικά κριτήρια υπαγωγής: στις 250.000 η αξία της πρώτης κατοικίας, στις 130.000 το υπόλοιπο δανείου, στις 36.000 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα. Τα κακά νέα είναι ότι χαμήλωσε πολύ το όριο των καταθέσεων στις 15.000 ευρώ και την αξία των υπολοίπων κινητών κι ακινήτων στις 80.000 ευρώ. Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, η κυβέρνηση κόντυνε την αξία της κατοικίας στις 175.000 ευρώ, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό αρκεί στους Ευρωπαίους

«Πράγματι δεν αφορά όλους τους επιχειρηματίες» παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος υποστήριξε πάντως για τις προθέσεις της  κυβέρνησης:    

«Εμείς προστατεύουμε αυτούς που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση εξ αιτίας της κρίσης. Είναι εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη.  Τους πολλούς και όχι εκείνους που πήραν δάνεια με όρους στρατηγικού κακοπληρωτή». 

Τα βέλη των δανειστών στρέφονται κυρίως στις δικαστικές διαδικασίες προστασίας, καθώς εκτιμούν ότι οι… μπαταχτσήδες θα μπορούν να μπλοκάρουν συνεχώς τους πλειστηριασμούς. 

Η ΝΔ ΘΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα ψηφίσει θετικά το νέο πλαίσιο, (χλαπάτσα) αλλά προαναγγέλλει βελτιώσεις και επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top