Κατατέθηκε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Αλλά συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις - Διαβάστε τα νέα όρια

Βουλή

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, το νομοσχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στη ρύθμιση εντάσσονται τα επιχειρηματικά δάνεια με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 175.000 ευρώ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) η προστασία θα παρέχεται σε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ.

Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, νόμισμα,πλην ευρώ, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Οι διατάξεις  κατατίθενται στη Βουλή, χωρίς να υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο ανάμεσα στη  συνεδρίαση στην Επιτροπή της Βουλής, (η οποία δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και την Τρίτη 27 Μαρτίου)   και στην εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία. 

Σε διαφορετική περίπτωση βέβαια, το νομοσχέδιο θα λάβει χαρακτήρα «μονομερούς ενέργειας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμη και για τις πολιτικές εξελίξεις, αν και στο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας και το «ξεκλείδωμα» της δόσης από το επερχόμενο Eurogroup.          

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι ευάλωτοι οφειλέτες μπορούν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από τη ρευστοποίηση. Ωστόσο η διάταξη αυτή εφαρμόζονται μόνο σε αιτήσεις που ασκήθηκαν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Η χρονικά περιορισμένη ισχύς της εν λόγω διάταξης δικαιολογείται «από το γεγονός ότι αντανακλά μία οικονομική συγκυρία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να μεταβάλλεται». 

Προϋποθέσεις μεταξύ άλλων είναι:   

-Το αιτούν φυσικό πρόσωπο έχει εμπράγματο δικαίωμα, αποκλειστικής ή κατ’ ιδανικό μερίδιο, κυριότητας, πλήρους ή ψιλής, ή επικαρπίας σε ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του και βρίσκεται στην Ελλάδα.

-  Δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση, που απέρριψε αίτηση λόγω δόλιας περιέλευσης του αιτούντος σε αδυναμία πληρωμής ή λόγω ύπαρξης επαρκούς περιουσίας του αιτούντος ή που δέχθηκε την αίτηση, ακόμα κι αν ο οφειλέτης εξέπεσε ή το σχέδιο διευθέτησης οφειλών καταγγέλθηκε. Αν εκδόθηκε τέτοια απόφαση, το φυσικό πρόσωπο μπορεί να ασκήσει την αίτηση μόνο αν πριν την άσκηση της αίτησής του και πριν την πάροδο της προθεσμίας 5 η απόφαση εξαφανίστηκε ή αναιρέθηκε ύστερα από παραδοχή ένδικου μέσου.

- Η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου 5, δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

- Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

-Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου . 

 -Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, του αιτούντα και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. 

Κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις μπορεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα , με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ 

Προηγουμένως σήμερα υπήρξε πολύωρη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των Θεσμών για να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις. 

Υπάρχει όμως ακόμα απόσταση σε διάφορα σημεία, όπως:

•    δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν την εφαρμογή του νέου πλαισίου- είχε αναφερθεί και ο Κοστέλο στο θέμα)

•    οι όροι αναστολής των πλειστηριασμών (π.χ. όταν κάποιος έχει δάνεια σε διαφορετικές τράπεζες)

•    οι διαδικασίες δικαστικής προστασίας του νόμου Κατσέλη

•    οι όροι υπαγωγής των επιχειρηματικών δανείων (οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην τρελαίνονται από τη χαρά τους)

Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ανησυχίες για τα προβλήματα που θα ανακύψουν στο μεταβατικό χρονικό διάστημα της πλήρους λειτουργίας της νέας πλατφόρμας 

Πάντως,  μετά από τις σημερινές εξελίξεις κι εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές τις επόμενες ημέρες, φαντάζει, πλέον, πιο πιθανό το σενάριο της εκταμίευσης των 970 εκ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
00:08 Λαμία: Αυτοκίνητο παρέσυρε 3χρονο αγοράκι
23:56 Οικονομάκου-Μιχόπουλος: Στη θάλασσα με τον γιο τους, Μάξιμο!
23:21 Κουμουτσάκος στο Star: «Θα επισπευστεί η διαδικασία ασύλου»
23:09 Συγκλονίζει ο Ουγγαρέζος: «Όταν έχασα τον μπαμπά μου ένιωσα να βυθίζομαι»
22:59 Καιρός -«Αντίνοος»: 14.000 κεραυνοί στο Ιόνιο - Υδροστρόβιλος στη Χαλκιδική
22:54 Ευγενία Σαμαρά: Έκοψε τα μαλλιά της κοντά!
22:23 Κλίμα διάλυσης στη Χρυσή Αυγή: Συνεχίζονται αποχωρήσεις και καταγγελίες
22:10 Πατήσια: Βίντεο ντοκουμέντο από επιδρομή κουκουλοφόρων σε κοσμηματοπωλείο
21:58 Άση Μπήλιου:Οι προβλέψεις της για κάθε ζώδιο-Πώς θα μας επηρεάσει η έκλειψη
21:47 Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε με τσεκούρι στη σύζυγό του στη μέση του δρόμου
21:46 Πέθανε γνωστός ηθοποιός-Είχε παίξει στη σειρά «Peaky Blinders»
21:31 Τραμπ: Δεν πρόκειται να πουλήσουμε τα F-35 στην Τουρκία
21:31 Η Φον Ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν από την Ευρωβουλή
21:15 Μετά το τρίτο τρέμουλο... καθιστή και πάλι η Μέρκελ
21:14 Ποινές - «χάδι» και για το Μάτι με τον νέο Ποινικό Κώδικα!
15:12 The body! Η Κατερίνα Στικούδη χωρίς ρετούς στην παραλία με το μπικίνι της
12:07 Μωσαϊκό: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τον κορμό σοκολάτας
19:33 Ελένη Μενεγάκη-Μάκης Παντζόπουλος: 10 χρόνια μαζί – Το love story τους
09:21 Άση Μπήλιου: Οι προβλέψεις της για την έκλειψη Σελήνης του Ιουλίου!
14:52 Βαρύ πένθος για τη Βάνα Μπάρμπα – Πέθανε η αδελφή της
14:14 Άλλος άνθρωπος - Αγνώριστη η Τζούλια Αλεξανδράτου στη Μύκονο!
20:47 William-Kate Middleton: Σπάνια κοινή εμφάνιση χωρίς τα παιδιά τους!
11:45 Ταύρος: «Έχεις πολλά επαγγελματικά θέματα!»
20:21 Δολοφονία βιολόγου: Τη βίασε και μετά την πέταξε στη σπηλιά
09:18 Πατροκτόνος Ζακύνθου: Ένοχος με ελαφρυντικά- Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο
15:26 Δείτε τη γλυκιά κόρη του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε
21:50 Χανιά: Εξελίξεις στη δολοφονία της βιολόγου-Μαρτυρικό ήταν το τέλος της
15:38 Χρυσά κοσμήματα: Για πιο classy εμφανίσεις δώσε στιλ στο ντύσιμό σου!
10:56 Πρώτες πληρωμές για νέα κυβέρνηση: Πότε θα δοθούν ΚΕΑ, επιδόματα, συντάξεις
14:26 Βίκυ Χαντζή: «Η πρώτη μου εγκυμοσύνη με έφερε στην εντατική!»
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top