Ζάεφ: Να σχολιάσει η Ελλάδα αν ομιλείται η «μακεδονική γλώσσα» σε αυτήν!

"Τη μακεδονική γλώσσα μιλούν οι κάτοικοι Β. Μακεδονίας και διασποράς"

Ζόραν Ζάεφ

Την Ελλάδα καλεί να σχολιάσει αν ομιλείται η «μακεδονική γλώσσα» στο έδαφός της ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας ΜΙΑ!  

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν αποτελεί πρόβλημα να αναφέρεται ότι ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, ο Ζάεφ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει για το αν στο  εσωτερικό της ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα. 

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.   

«Η Συμφωνία  είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο είναι ότι η "μακεδονική γλώσσα" έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Η "μακεδονική" γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας» τόνισε ο κ. Ζάεφ για το ίδιο θέμα, αν και πρόσθεσε για τη γλώσσα ότι «είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομιά».   

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας  διευκρίνισε πάντως ότι με πνεύμα «καλής γειτονίας και της φιλίας» μπορεί να υπάρξει κατανόηση αυτού του είδους των ζητημάτων. «Το ίδιο μου εξήγησε  ο Ντιμιτρόφ και του απάντησα ότι τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που κουβαλάμε στην καρδιά και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει» ανέφερε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top