Αναθεώρηση: Σήμερα η ψηφοφορία με ψηφοδέλτιο... «σεντόνι»

Έχουν καταταθεί 151 πρότασεις - Μάχη για την εκλογή ΠτΔ

Με ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί σήμερα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 11 και αναμένεται να κρατήσει αρκετές ώρες, καθώς θα υπάρχει ένα ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα καταγράφονται -κατά κόμμα ή κατά ομάδες βουλευτών- οι 151 προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τις συνταγματικές αλλαγές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η -κατά την κυβέρνηση- δεσμευτικότητα του περιεχομένου των προς αναθεώρηση διατάξεων.

Στην πρόταση της ΝΔ, η οποία διαφωνεί ως προς την δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο το άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή τι αφορά.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις, ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Η σημερινή ψηφοφορία (θα ακολουθήσει και δεύτερη, στις 12 – 13 Μαρτίου) δεν είναι κρίσιμη μόνο για τις διατάξεις που θα «περάσουν» και άρα θα αναθεωρηθούν, αλλά και για την πλειοψηφία με την οποία θα περάσουν.

Και αυτό διότι, όσες συγκεντρώσουν πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, στην επόμενη Βουλή θα μπορούν να αναθεωρηθούν με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του άρθρου 86, για την ευθύνη των υπουργών, συγκέντρωσε την ευρύτερη πλειοψηφία μεταξύ των κομμάτων, αφού μόνο η Ένωση Κεντρώων διαφώνησε με την αναθεώρησή του.

Σκληρή «μετωπική» Τσίπρα - Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν σκληρή κόντρα χθες στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την  ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μάχη Τσίπρα-Μητσοτάκη για συνταγματική αναθεώρηση και… Παυλόπουλο!

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για παιχνίδια με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσπαθώντας να βάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στο αν θα προτείνει για νέα θητεία τον νυν ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τον κ. Παυλόπουλο αλλά απέφυγε να πάρει θέση για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020. Είπε στον κ. Τσίπρα πως κάνει από τώρα διαχείριση της ήττας του στις επερχόμενες εκλογές, ενώ, παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει τις προτάσεις της ΝΔ, για να ψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση τις κυβερνητικές προτάσεις.

Που διαφωνούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η μεγάλη μάχη αυτές τις ημέρες έχει δοθεί γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμφωνούν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, ωστόσο δε συμφωνούν για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. 

Το κυβερνών κόμμα προτείνει διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα 6 μηνών και αν δεν καρποφορήσουν να γίνεται άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Αντίθετα, η ΝΔ προτείνει τρεις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, με την τελευταία -αν δεν καρποφορήσει ούτε η πρώτη με 200 ψήφους ούτε η δεύτερη με 180- να μπορεί να εκλέγεται από 151 βουλευτές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top