H Ελλάδα δίνει διαβατήριο στη «Βόρεια Μακεδονία» για το ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες

Η τελευταία πράξη να τεθεί επίσημα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών διαδραματίζεται σήμερα.

Η Ελλάδα επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», και τα Σκόπια πλέον υιοθετούν πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και παύουν να χρησιμοποιούν σκέτο τον όρο «Μακεδονία» για το κράτος τους.

Καμμένος: Δε διαγράφει ακόμη τον Παπαχριστόπουλο...για να μιλήσει στη Βουλή

Η συζήτηση στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί και αναμένεται -για μία ακόμη φορά- να έχει… ένταση, ειδικά κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Σε κάθε περίπτωση, η υπερψήφιση του πρωτοκόλλου είναι δεδομένη, πιθανότατα από 153 βουλευτές: τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Σταύρο θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.

Τόσκας: Να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια

«Οφείλουμε να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια και να ασχοληθούμε με την κύρια απειλή για την κυριαρχία μας που είναι από ανατολικά, αλλά και να ευχηθούμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και από ανατολικά» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την τοποθέτησή του.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε στην Ν.Δ. «κραυγαλέες αντιφάσεις» στην εξωτερική πολιτική, η οποία αφορά την παραδοσιακή της προσήλωση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. «Και δεν είναι βέβαια η στάση αυτή απόδειξη ότι δήθεν βάζει πάνω από όλα τη φιλοπατρία, αγνοώντας υποτίθεται τις θελήσεις του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων εταίρων μας - είναι απόδειξη της υποταγής της Ν.Δ. στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας. Είναι απόδειξη ότι η ηγεσία της ΝΔ προσβλέπει -αντίθετα από τις αρχές που όφειλε να πρεσβεύει- σε ένα αμφισβητούμενο εκλογικό όφελος» ανέφερε.

Κουμουτσάκος: Εκχωρείτε αντί πινακίου φακής το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας όπλο

Για «παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας» που εκχωρείται - όπως είπε- «έναντι πινακίου φακής» έκανε λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας για «πλειοψηφία – Φρανκενστάιν, που στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σκανδαλίδης: Επικίνδυνη υποχώρηση από την εθνική γραμμή

«Τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και έχασαν το έλασσον, έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που στην πορεία θα εξαλειφθεί», ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης.

Όπως είπε, «ο Ζάεφ και οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν τον πόλεμο και εφεξής θα αποκαλούνται και με τη βούλα ‘Μακεδόνες’, θα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και, κατά τη δική τους ομολογία, θα μπορούν να υπηρετήσουν τις αλυτρωτικές τους φαντασιώσεις».

Κατσίκης: Πολιτικό και εθνικό έγκλημα

«Ουδέποτε εγκρίναμε να παραχωρηθεί το όνομα Μακεδονία στη γείτονα χώρα και σε αυτή την ξεκάθαρη και αμετακίνητη θέση παραμένουμε. Διαφωνήσαμε με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαφωνούμε και με τη νομιμοποίηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων υπό την ονομασία αυτή» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης.

Σαρίδης: Η λέξη "Μακεδονία" είναι στο έλεος οποιουδήποτε

«Σήμερα η Ελλάδα αποκτά άλλον ένα φίλο, άλλον ένα σύμμαχο, άλλον έναν εταίρο. Σήμερα με την υπογραφή μας δεχόμαστε πως έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται κάποιοι που δεν είναι Έλληνες, με μια ελληνική λέξη», ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

«Σήμερα φτάνουμε στο τέλος μιας πορείας, μιας σειράς επιλογών, αποφάσεων κατά την οποία ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ», πρόσθεσε ο βουλευτής, υποστηίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας αποδείχθηκε απρόθυμο και ανίκανο να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό για το πώς φτάσαμε έως εδώ».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top