Συμφωνία των Πρεσπών: Για «μακεδονο-ελληνική» λύση μιλά η κυβέρνηση Ζάεφ

Μετά τα 153 «ΝΑΙ», τρέχουν Αθήνα και Σκόπια

Δείτε στο video το ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» χαιρέτισαν τα Σκόπια με ανακοίνωσή τους, στην οποία κάνουν λόγο για «μακεδονο-ελληνική λύση», ευχαριστώντας τους πολίτες των δύο χωρών για την «ειρήνη την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η Συμφωνία αυτή».

Η κυβέρνηση Ζάεφ, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της, πως «με την εξεύρεση της μακεδονο – ελληνικής λύσης, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών», κάτι που βάζει τέλος σε μία διένεξη 30 χρόνων.

Τσίπρας: "Γεννήθηκε σήμερα η Βόρεια Μακεδονία"

Πανηγυρίζει ο Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: "Φτάσαμε σε ιστορική νίκη"

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Σκοπίων:

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή.

Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους τους πολίτες των δύο χωρών για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η Συμφωνία αυτή και τους ενθαρρύνει να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες, τις διασυνδέσεις και τις φιλίες.

Με την εξεύρεση της μακεδονο – ελληνικής λύσης, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών.

Η κυβέρνηση ευχαριστεί όλο το πολιτικό προσωπικό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξαν την Συμφωνία και έδωσαν αέρα στα πανιά των ιστορικών λύσεων που περιέχονται σε αυτήν.

Μητσοτάκης: «Σύντομα οι Έλληνες θα μιλήσουν στις κάλπες»

Με 153 ψήφους πέρασε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Τρέχουν Αθήνα και Σκόπια μετά τα 153 «Ναι»

Μετά την υπερψήφιση οι διαδικασίες προχωράνε με ραγδαίους ρυθμούς ώστε η ελληνική βουλή να ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της βόρειας Μακεδονίας ακόμα και μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

To απόγευμα της Παρασκευής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπέγραψε την κύρωση της σύμβασης για τη Βόρεια Μακεδονία. Όλα πια θα γίνουν με διαδικασίες fast track. Και οι δύο πλευρές τρέχουν πάρα πολύ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα κιόλας να δημοσιευτεί η κύρωση στο ΦΕΚ. Αύριο θα φύγει η ρηματική διακοίνωση για το ΝΑΤΟ, 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε μετά να έρθει για κύρωση στην ελληνική βουλή.

Όταν ολοκληρωθούν αμέσως μετά θα συναντηθούν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Oι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών μίλησαν ήδη στο τηλέφωνο. Είπαν ότι θα συναντηθούν το μόνο που απομένει είναι να κανονιστεί ο τόπος συνάντησης, αν θα είναι στην Αθήνα ή στα Σκόπια.

Αυτή πάντως θα είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά τις Πρέσπες.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top