Με 153 ψήφους πέρασε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Ψηφίζω «όχι στην προδοσία» φώναζε ο Μπαρμπαρούσης

Πέρασε την Παρασκευή, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από πολίτες και αξιωματική αντιπολίτευση η Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» για τα Σκόπια. 

Μετά από 38,5 ώρες και 200 ομιλίες βουλευτών σε υψηλούς τόνους, τελικά η συμφωνία πέρασε με 153 ψήφους υπέρ, έναντι 146 κατά. 

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη Βουλή για διχαστικό λόγο

Εκτός από τις 145 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία με τις θετικές ψήφους των Θ. Θεοχαρόπουλου, Σ. Λυκούδη, Ε. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλου, Σ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά και Κ. Παπακώστα. 

Mητσοτάκης: Ανοιχτό το βέτο για τα Σκόπια στην ΕΕ αν εκλεγεί η ΝΔ

"Παρών" ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός και "όχι" ο Γ. Αμυράς. 

Επεισόδιο Θεοδωράκη - Ψαριανού με "αληταριό" και "ντροπή σου"!

Χαμός στη Βουλή με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας όταν ο Κ. Μπαρμπαρούσης, την ώρα που έπρεπε να ψηφίσει φώναξε "όχι στην προδοσία".

Αυτό έκανε έξαλλο τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος είπε ότι δε θα καταχωρηθεί η ψήφος, αν δεν την αλλάξει, σύμφωνα με τα πρότυπα της διαδικασίας. 

Αυτά είναι τα απειλητικά μηνύματα κατά της Κουντουρά

Οι  βουλευτές της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν και να τον αποδοκιμάζουν, με τον Γιάννη Λαγό να βρίζει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να κινείται απειλητικά προς τα έδρανά τους και να τον συγκρατεί η βουλευτής της Χ.Α. Σωτηρία Βλάχου.

Καμμένος: Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ!

Μικροένταση επικράτησε κι όταν ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, αντί να ψηφίσει σήκωσε πανό στο οποίο έγραφε « Δε φταίει η δημοκρατία», με τον Πρόεδρο της Βουλής να τον επαναφέρει στην τάξη. 

Τσίπρας: «Ιστορικό γεγονός η Συμφωνία των Πρεσπών»

Στην ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπτας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστικό και προσβλητικό λόγο. Τόνισε επίσης ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός».

«Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο πρωθυπουργός. 

Μητσοτάκης: «Ανοιχτό το βέτο για τα Σκόπια στην ΕΕ αν εκλεγεί η ΝΔ»

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει «βέτο» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ,   εφόσον η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. 

«Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και πρόσθεσε:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δε θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top