Παρέμβαση Πούτιν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δηλώνει πως αγνοήθηκε η θέληση των «Μακεδόνων» ψηφοφόρων

Παρέμβαση για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκαναν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, πριν την αυριανή επίσκεψη του στο Βελιγράδι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια με κάθε τρόπο.

Ραγδαίες εξελίξεις με Συμφωνία των Πρεσπών: «Κόλλησε» στους 149 ο Τσίπρας;

«Πέρυσι, προκειμένου να δοθεί ενίσχυση στην διαδικασία εισόδου της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε ένα σχέδιο να εισαχθούν συνταγματικές τροποποιήσεις, να ονομαστεί εκ νέου η χώρα και να εξεταστεί η βάση της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας. Επιπλέον αγνοήθηκε η θέληση των "Μακεδόνων" ψηφοφόρων. Το δημοψήφισμα της αλλαγής ονομασίας της χώρας απέτυχε αλλά η εξωτερική πίεση ακόμη συνεχίζεται» είπε ο Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στον τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, όσον και στην ένταξη του Μαυροβουνίου το 2017 στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με δηλώσεις του είχε τονίσει πως η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα της αλλαγής ονόματος των Σκοπίων.

«Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου  για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2018.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top