Μετράνε τα κουκιά για την ψήφο εμπιστοσύνης στο Μαξίμου

Ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών – Η επόμενη μέρα για ΑΝΕΛ

Σε… γράψε-σβήσε και υπολογισμούς για την ψήφο εμπιστοσύνης, που θα ζητήσει από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα έρθει στη συνέχεια στη Βουλή, εάν ο πρωθυπουργός περάσει αυτόν τον σκόπελο, έχει επιδοθεί το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και ο πρωθυπουργός ζητά τη στήριξη τουλάχιστον έξι βουλευτών για να συνεχίσει στο τιμόνι της χώρας, όπως είπε, μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από Βουλή ο Τσίπρας – Την Πέμπτη η ψηφοφορία

Ραγδαίες εξελίξεις: «Όχι» Καμμένου σε ψήφο εμπιστοσύνης – Ζητά δημοψήφισμα

Μέχρι στιγμής, οι σίγουροι είναι οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις (δήλωσε μετά τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου ότι στηρίζει την κυβέρνηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά όχι για τη Συμφωνία των Πρεσπών) των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού, που έχουν συνδέσει την στήριξη της κυβέρνησης με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πολύ πιθανόν είναι να στηρίξει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ και της συμφωνίας με τα Σκόπια.

«Σφάζονται» Καμμένος – Κουίκ: Εσύ έκλαιγες για τη Μακεδονία!

Τέλος μετά από τέσσερα χρόνια η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

«Όχι» και από Ποτάμι σε ψήφο εμπιστοσύνης

«Ναι» στον Αλέξη Τσίπρα πιθανόν να πουν και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι λείπουν στο εξωτερικό. Ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την αμφιβολία του για τη θέση τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα τους διαγράψει, εάν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν όλοι οι προαναφερόμενοι στηρίξουν την κυβέρνηση στη Βουλή, τότε ο Αλέξης Τσίπρας  φτάνει τους 151 βουλευτές και θα συνεχίσει να κυβερνά και μετά το διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ανοικτό είναι, όμως, το ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός να λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία -των 151- βουλευτών.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων είχε δηλώσει πως στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά μόνο εάν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι το αντίθετο. Μένει να φανεί εάν θα μείνει πιστός σε ό,τι δήλωσε ή αν θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, «για να φέρει τα θετικά μέτρα, που έχει προγραμματίσει για την οικονομία».

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να βρει την πλειοψηφία για τη «δεδηλωμένη», τότε θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές σε εύλογο -όπως ο ίδιος δήλωσε- χρονικό διάστημα, αφήνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επόμενη Βουλή.

Η επόμενη μέρα για ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν μπροστά τους μια δυνατή κρίση καθώς έρχονται διαγραφές και σύγκρουση.

Η απειλή του Πάνου Καμμένου για διαγραφή όσων κρατήσουν την κυβερνητική θέση, απευθυνόταν, όπως ο ίδιος «έδειξε» με την αναφορά του, στην κυρία Κουντουρά και τον κύριο Κόκκαλη.

Σε περίπτωση που στηρίξουν την κυβέρνηση, οι δύο βουλευτές και υπουργοί των ΑΝΕΛ θα διαγραφούν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, αφήνοντάς την με 5 βουλευτές.

Τι γίνεται, όμως, με βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο κ. Παπαχριστόπουλος και ο κ. Ζουράρις, που δεν είναι υπουργοί αλλά έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση;

Ο κ. Καμμένος δεν έκανε καμία σχετική αναφορά και φαίνεται πως δε θα προχωρήσει στη διαγραφή τους από το κόμμα. Εξάλλου, οι 5 βουλευτές είναι το όριο για να υπάρξει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή…

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top