Σκόπια: Ο Ζάεφ δίνει την τελική μάχη για το «Βόρεια Μακεδονία»

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

Την τελική μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ο Ζόραν Ζάεφ, αφού ξεκινά σήμερα στη Βουλή των Σκοπίων η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναζητά την πολυπόθητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών (από συνολικά 120) για να περάσει τις τέσσερις τροπολογίες και να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία (εάν περάσει η συμφωνία και από την ελληνική Βουλή) θα αναγνωρίζουμε πλέον τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία».

Οι τέσσερις τροπολογίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών των Σκοπίων.

Οι τροπολογίες θα εισαχθούν, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν ξεχωριστά. Αν και προβλέπεται πως η συζήτηση για καθεμία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες, εκτιμάται πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση (VMRO-DPMNE) θα απουσιάσει από τις συνεδριάσεις.

Όπως όλα δείχνουν, ο Ζάεφ θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αφού εξασφάλισε τους 8 βουλευτές (είχε ήδη 72) που του έλειπαν από την αντιπολίτευση, δίνοντάς τους αμνηστία για τη βίαιη εισβολή στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017 και την επίθεση εναντίον του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top