Παυλόπουλος: Ένταξη στην ΕΕ μόνο για όσους σέβονται τα δίκαια της Ελλάδας

Σαφές μήνυμα από την έδρα της Κομισιόν προς τις γειτονικές μας χώρες

Τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιουνκερ, αλλά και τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας "για την ενεργό στήριξή σας αναφορικά με την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος καθώς και αναφορικά με διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεών μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος εργασίας που διεξήγαγε προς τιμήν του το Κολέγιο των Επιτρόπων, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Π.Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ τη διεύρυνσης της ΕΕ ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτό είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου και προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει βήματα προς τα πίσω για κανέναν υποψήφιο. Ο Πρόεδρος μίλησε για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, την ενεργοποίηση της κοινής πολιτικής άμυνας και την διασφάλιση και εμπέδωση του "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου", αναφερόμενος και στην αλληλεγγύη σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Παραθέτοντας τις ελληνικές θέσεις και απευθυνόμενος στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει, και μάλιστα διαχρονικώς και εμπράκτως, "ότι σέβεται σε τέτοιο βαθμό το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, ώστε ακόμη και τα Εθνικά της Θέματα τα εντάσσει, πλήρως, στο πλαίσιο του σεβασμού της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας" και διαβεβαίωσε του Επιτρόπους ότι "στηρίζοντας την Ελλάδα όσον αφορά τα ζητήματα που προανέφερα, μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι δεν στηρίζετε μόνο τα συμφέροντα της χώρας μου αλλά και εκείνα της Διεθνούς Κοινότητας, κατ’ εξοχήν δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ξεκαθάρισε δε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνων των χωρών της Βαλκανικής, οι οποίες φιλοδοξούν να γίνουν Κράτη Μέλη της, διότι, όπως είπε "πιστεύουμε ακραδάντως ότι μια τέτοια προοπτική ενισχύει τόσο τις χώρες αυτές, όσο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση". 

 

O Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στις Βρυξέλλες στο Κολέγιο των Επιτρόπων  

Προειδοποίησε όμως ότι "η έναρξη και προώθηση της ενταξιακής τους διαδικασίας προϋποθέτει, εκ μέρους των χωρών αυτών, πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, κυρίως δε του εξ αυτού προκύπτοντος Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, πράγμα που σημαίνει, αυτονοήτως, ότι παραβιάσεις του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο μιας ομαλής ενταξιακής πορείας". 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής και έχει ως μόνο γνώμονα την εμπέδωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος:  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει, και μάλιστα με ταχύτερα βήματα, προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση". "Όσοι φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ας προσπαθήσουν ν’ ακολουθήσουν αυτή την πορεία", τόνισε ο Πρόεδρος και ξεκαθάρισε ότι "σε καμία όμως περίπτωση και για χάρη ουδενός η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να τηρήσει στάση αναμονής, και πολύ περισσότερο, να κάνει βήματα προς τα πίσω".

Σε ότι αφορά την  Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Π.Παυλόπουλος σημείωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων – δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική – πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας". 

"Εδώ εντάσσεται και η προτεραιότητα ενίσχυσης της πολιτικής πλήρους εφαρμογής των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου περί Αλληλεγγύης κυρίως στον, υπαρξιακής σημασίας για την συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, τομέα   του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος.  Με την πρόσθετη επισήμανση ότι όλοι οι Εταίροι έχουμε στοιχειώδες ευρωπαϊκό χρέος -το οποίο εμείς, οι Έλληνες, εκπληρώνουμε στο ακέραιο- σεβασμού του χρέους αυτού", προσέθεσε ο ίδιος.

Σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ευρωζώνη, "η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη", όπως είπε. 

Τέλος μιλώντας για την υπεράσπιση του "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου", ζήτησε να  αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των Κρατών Μελών, "η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού που, δυστυχώς, ευνοούν, όπως προανέφερα, την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος".

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Έλληνα Επίτροπο της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο.  

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο Γιούνκερ επαναλαμβάνοντας ενώπιον των επιτρόπων ότι "αποδείχθηκε πόσο επιτυχής και καίρια, θα έλεγα μάλιστα κυριολεκτικώς σωτήρια για την πορεία του Ευρωπαϊκού σκάφους, υπήρξε, το 2014, η εκλογή σας ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Επανέλαβε ότι "σε όλη την δημόσια διαδρομή σας είχατε προηγουμένως αποδείξει, εμπράκτως, πως είσθε πραγματικός Ευρωπαίος" και "η Προεδρία σας δε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνον επιβεβαιώνει αυτή την πορεία σας, αλλά σας αναδεικνύει ως κορυφαία προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντάξια της εμβληματικής υστεροφημίας εκείνων που ίδρυσαν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, πάνω στα συντρίμμια και στις στάχτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ακριβώς για να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του και την τραγωδία του".

Σημείωσε ωστόσο ότι "στην επιτέλεση αυτής της υψηλής σας αποστολής  είχατε την τύχη να σας συμπαρίστανται, καθ’ όλα και κατά γενική ομολογία, άξιοι Επίτροποι, στους οποίους εύχομαι ειλικρινώς να συνεχίσουν την προσφορά τους και στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή". 
Απευθυνόμενος τέλος στους Επιτρόπους ευχήθηκε "οι επιμέρους χώρες τους να τους αξιοποιήσουν όπως τους ταιριάζει, με βάση την τεράστια γνώση και εμπειρία που έχουν ήδη αποκτήσει".                                                                                   

"Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σας συγχαίρω θερμώς για την συμβολή σας αυτή και σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες του Ελληνικού Λαού για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμες στιγμές και σε ταραγμένους καιρούς", τόνισε ο Π.Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι "οι Έλληνες – και εγώ προσωπικώς – θα θυμόμαστε, κ. Πρόεδρε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης".
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
16:18 Tετράχρονος ετοιμάζεται να κάνει καριέρα ράπερ
16:15 Πνίγηκαν δύο λουόμενοι σε παραλίες της Αχαϊας και των Χανίων
16:10 Κτηματολόγιο: Σιωπηρή παράταση σε Αθήνα έως το τέλος Αυγούστου
16:09 Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι συνέβη λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία Φύσσα
16:00 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ποσειδώνος το Σαββατοκύριακο
16:00 Copa America: «Έμπλεξε» η Αργεντινή
15:55 Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Οι Έλληνες έτοιμοι για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή
15:53 Βασάλος - Bαλαβάνη: Ζουν υπέροχες καλοκαιρινές στιγμές στην Ελαφόνησο
15:40 Στα ανοιχτά της Καρπασίας κατευθύνεται το νέο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ
15:36 Η ερώτηση της Μενεγάκη στον Αλεξάνδρου που τον… έστειλε! 
15:35 Σαμαράς: Πόρτα στη χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ
15:15 Υπερθέαμα από το μπαράζ κεραυνών που «χτύπησαν» τη Σάμο – Εικόνες και video
15:13 Πληρωμές πριν την κάλπη: Πότε θα δοθούν συντάξεις, επιδόματα, ΚΕΑ
15:10 Ιωσήφ Μαρινάκης - Χρύσα Καλπάκη: Το μαγικό ταξίδι στην έρημο του Μαρακές
15:09 Εύη Βατίδου: «Περιμένω να μεγαλώσουν τα παιδιά να ξεμπλέξω»
18:18 Aπαστράπτουσα νύφη η Τζένη Μπαλατσινού
19:47 Κόβει την ανάσα η «Πανσέληνος της Φράουλας» - Δείτε εικόνες
17:38 Οι ευχές των γονιών του Βασίλη Κικίλια στο ζευγάρι
20:07 Οι λαμπεροί καλεσμένοι στον γάμο Μπαλατσινού-Κικίλια
15:45 O τρυφερός μπαμπάς Σάκης Ρουβάς - Η έκπληξη που του έκαναν τα παιδιά του
19:21 To φωτογραφικό άλμπουμ από τον γάμο Μπαλατσινού-Κικίλια
10:13 Θα λιώσετε: Η ανάρτηση του Κικίλια στο facebook μετά τον γάμο
13:50 «Καραμπόλες» και εκπλήξεις: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι της ΝΔ - Όλη η λίστα
15:47 Σπυριδούλα: «Δεν έχω καλές σχέσεις με τη μητέρα μου γιατί μου άφησε χρέη»
08:42 «Η Δέσποινα Βανδή είναι... 60 χρόνων!»
20:00 Μπαλατσινού-Κικίλιας: Ο στολισμός της εκκλησίας, η ανθοδέσμη και τα φυλαχτά
15:05 Όλη η αλήθεια για το περιστατικό με τη Ζέτα Δούκα στο λιμάνι της Ραφήνας
21:25 Κωστόπουλος: Το βίντεο αφιέρωμα για τον γάμο της Μπαλατσινού
21:52 Το φιλί Μπαλατσινού-Κικίλια στο στόμα μετά το τέλος του Μυστηρίου
20:13 Πάνος Ζάρλας: Πωλούν φωτογραφίες και βίντεο από το τραγικό δυστύχημα!
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top