Νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επιτροπής Ελλάδας - Σκοπίων για τα βιβλία

Κατά των αλλαγών στο μάθημα της Ιστορίας οι προσφεύγοντες

Συμβούλιο της Επικρατείας

Νέα αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ για σκέλος της συμφωνίας των Πρεσπών, αυτή τη φορά κατά της υπουργικής απόφαση για την συγκρότηση του Ελληνικού  τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας- πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Να αλλάξουμε το όνομα του Βασίλειου Βουλγαροκτόνου ζητούν οι Σκοπιανοί!

Αλλαγές στα βιβλία αποφάσισε η Μεικτή Επιτροπή Ελλάδας-Σκοπίων!

Μέλος Επιτροπής βιβλίων Ιστορίας: Φαντασίωση η ελληνικότητα της Μακεδονίας!

Εκτός από την αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής, όπως και αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, έτσι ώστε άμεσα να «παγώσει», όπως ζητούν, η επίμαχη από 16.10.2018 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση  Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την  Πτολεμαΐδα) και ένας γονέας δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά  την τελική συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018. Μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ  θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Οι προσφεύγοντες  υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων,  ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος από την εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιά και προσβολή  ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής  μνήμης και συνείδησης των πολιτών.

Επίσης, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας.

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top