Σήμερα το crash test για συντάξεις και εξαγγελίες ΔΕΘ στο Eurogroup

Με επιφυλακτικότητα στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τσακαλώτος Eurogroup

Την πρώτη, ανεπίσημη συζήτηση για το θέμα των συντάξεων και των εξαγγελιών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. 

Η Ελλάδα μπορεί να μην περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, όμως το καυτό ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων θα πέσει στο τραπέζι, στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019. 

«Το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της εν εξελίξει αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2019», αναφέρεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης. 

Επίσης οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν και τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, όμως δεν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθούν αποφάσεις. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα πιέζει για ξεκαθάρισμα του ζητήματος στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει στις 21 του μήνα, πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, αλλά ούτε αυτό είναι βέβαιο. 

Έτσι, βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχει, έστω και ατύπως, μια συμφωνία για το σχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές πάντως διατηρούν την αισιοδοξία ότι η διαφορά για το πλεόνασμα θα καλυφθεί και θα προκύψει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Παρ’ όλ’ αυτά από την ευρωπαϊκή πλευρά δεν υπάρχει καμία αντίδραση ή διαρροή και το μόνο δεδομένο είναι η διαφορά 300 εκατ. ευρώ περίπου που υπάρχει και καθιστά απαγορευτική μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τη διάσωση των συντάξεων και την υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ. 

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ποιες εξαγγελίες προτίθεται να παγώσει ή να μεταθέσει αν δεν υπάρξει συμφωνία. 

Αυτή την εβδομάδα θα πάνε στη Βουλή οι διατάξεις για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων. Έχει προγραμματιστεί επίσης το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2019 κατά 177 εκατ. ευρώ. Αν οι εν λόγω διατάξεις φτάσουν στη Βουλή, τότε το παζάρι περιορίζεται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, στην επιδότηση ενοικίου και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών νέων μισθωτών, η οποία είναι προϋπόθεση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top