Συνταγματική Αναθεώρηση: Αυτές είναι οι τελικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στο προσκήνιο ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας

Τσίπρας Βουλη

Το πλήρες κείμενο με τις οριστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Οι προτάσεις κινούνται στο πλαίσιο των όσων είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και φέρνουν στο προσκήνιο τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Ανάμεσα στις 16 προτάσεις αναθεώρησης βρίσκονται η θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής Πολιτείας, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές, η αλλαγή της νομοθεσίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών, όριο εκλογής στους βουλευτές κτλ.

Όσον αφορά τη θρησκεία, επισημαίνεται πως η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη και πως επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην ερμηνευτική δήλωση επισημαίνεται ότι ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας. 

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπεται να εκλέγεται από τον λαό, εάν επί 6 μήνες οι προσπάθειες ανάδειξής του από το Κοινοβούλιο αποβούν άκαρπες, ώστε να μη διαλύεται η Βουλή.

Για το εκλογικό σύστημα επισημαίνεται πως θα είναι αναλογικό, που σημαίνει πως το τελικό ποσοστό κατανομής των βουλευτικών εδρών δεν θα πρέπει να έχει διαφορά μεγαλύτερη από 10% από το αντίστοιχο ποσοστό ψήφων που έλαβε κάθε συνδυασμός στο σύνολο της Επικράτειας.

Όσον αφορά τις εκλογικές θητείες, προβλέπεται ότι δε θα μπορούν να είναι ξανά υποψήφιοι για τη Βουλή, όσοι έχουν συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες βουλευτικές θητείες.

Η διαδικασία για την αναθεώρηση

Η διαδικασία περιλαμβάνει δύo oνoμαστικές ψηφoφoρίες, πoυ απέχoυν μεταξύ τoυς έναν τoυλάχιστoν μήνα.

Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν κάθε υποψήφια προς αναθεώρηση διάταξη ξεχωριστά.

Οι διατάξεις που θα λάβουν και στις δύο ψηφοφορίες τουλάχιστον 151 ή τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους εισάγονται αυτόματα στην επόμενη Βουλή που θα κληθεί να τροποποιήσει το περιεχόμενό τους.

Στην επόμενη Βουλή οι τροποποιημένες διατάξεις εγκρίνονται εφόσον λάβουν 151 θετικές ψήφους (σ.σ. εάν στην προηγούμενη είχαν ψηφιστεί με 180) ή 180 (σ.σ. εάν στην προηγούμενη είχαν λάβει λιγότερες από 180).

Δείτε εδώ ολόκληρη την πρόταση Αναθεώρησης του Συντάγματος

Δείτε εδώ τον συγκριτικό πίνακα με τις ισχύουσες και τις προτεινόμενες διατάξεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top