Ξεπουλούσε ακίνητα το ζεύγος Παπαντωνίου μόλις ξεκίνησε η έρευνα!

Ποιος είναι το πρόσωπο - κλειδί από το εξωτερικό

Γιάννος Παπαντωνίου Ρούλα Κουράκου

Tου Κωνσταντίνου Γεώργιζα

Οι κινήσεις του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου, οι οποίοι άρχισαν να πουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν ότι βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση βάρυνε, σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση των ανακριτών να προφυλακίσουν το ζεύγος. 

ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΖΟΣΕΡΑΝ

Στόχος των ανακριτών είναι στην πορεία της έρευνας να εξετάσουν (πιθανώς μέσω δικαστικής συνδρομής) το πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρίας THALES Μισέλ Ζοσεράν, ο οποιος πριν από 13 χρόνια είχε καταγγείλει ότι δίδονταν μίζες για να παίρνει η εταιρία του δουλειές σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. (Οι καταγγελίες είχαν δημοσιευτεί το 2006 στη Liberation, η οποία καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση του Γιάννου Παπαντωνίου). 

Από πέρσι διενεργείται έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς τόσο για τις επίμαχες καταγγελίες όσο και για τους λόγους που όλα αυτά τα χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν. 

Υπενθυμίζεται ότι σε κατάθεσή του είχε εμπλέξει και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την ανάθεση του  C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε εταιρεία συμφερόντων ΗΠΑ.   

Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Σε Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία, εκτός από την Ελβετία, αναζητούν οι ανακριτές διαφθοράς τις διαδρομές του μαύρου χρήματος του Γιάννου Παπαντωνίου με αιτήματα δικαστικης συνδρομής. 

Ο πρώην υπουργός είναι υπήκοος Γαλλίας και έχει και εκεί λογαριασμούς για τους οποίους φέρεται να έχει προβάλλει αντιρρήσεις στο άνοιγμα τους. 

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕΣΩ ΚΥΠΡΟΥ 

Μεγάλη βοήθεια προσέφερε στην ροή του χρήματος η κυπριακή ΜΟΚΑΣ (αρχή για το ξέπλυμα) καθώς από αυτή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των λογαριασμών των off-shore του Μπεκατώρου (του αντιπροσώπου της Thales στην Ελλάδα). Από τα στοιχεία αυτά αναζητούνται και άλλα πρόσωπα τα οποίας ενδεχομένως έχουν πάρει μέρος της μίζας. 

Οι ανακριτές περιμένουν την απάντηση της Βουλής στο αίτημα τους για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού για το αδίκημα της δωροδοκίας.

ΠΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την ανυπαρξία στοιχείων για τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Γιάννου, και την απολογία του επιχειρηματία που «έδωσε» τον Γιάννο, οι ανακριτικές αρχές στάθηκαν και σε ένα ακόμη σημείο για να οδηγήσουν τον πρώην υπουργό στη φυλακή.

Παρά τους ισχυρισμούς του Γιάννου Παπαντωνίου ότι δεν εμπόδισε το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι εμφανίστηκε οικειοθελώς  ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017. Παρουσία δικηγόρου φέρεται να υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού το απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι έναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η συναίνεση  εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Τότε το ζευγάρι φέρεται  να δήλωσε στους ανακριτές ότι αυτοί ήταν και οι μόνοι του λογαριασμοί στην Ελβετία. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αργότερα, ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι ΔΕΝ παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΥΠΟΠΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύτιμα στοιχεία ήρθαν στα χέρια των αρχών από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία-ο οποίος διακίνησε τα 2,8 εκ. Ελβετικά φράγκα- η οποία χτυπούσε καμπανάκι κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τις Ελβετικές αρχές τα ποσά που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top