Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο για τα 12 μίλια στο Αιγαίο

Τσαβούσογλου: «Δε θα ανεχθούμε ενέργειες χωρίς διμερή συμφωνία»

Πρώτη δημοσίευση: 11.50

Προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων απηύθυνε η Τουρκία, αναφέροντας για μία ακόμη την απειλή πολέμου (casus belli).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την έκτακτη κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, επισημαίνεται πως «δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνίας στο Αιγαίο, στο οποίο έχουμε κοινές ακτές».

Η Τουρκία επισημαίνει ότι παρακολουθεί τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Έλληνα πρωθυπουργού για τα σχέδια σταδιακής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και υπογραμμίζει πως βρίσκονται σε ισχύ οι προειδοποιήσεις της Τουρκικής Εθνοσυνέλευση της 8ης Ιουνίου 1995 (δηλαδή, το casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια).

«Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας επί του θέματος μεταφέρθηκαν επίσης στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα», καταλήγει η γραπτή δήλωση.

Κάλεσαν εκτάκτως τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα

Νωρίτερα, είχε καλέσει εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα τον Έλληνα πρέσβη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τις δηλώσεις του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ο Πέτρος Μαυροειδής κλήθηκε για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και για τις δηλώσεις του παραιτηθέντος ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, περί επέκτασης των χωρικών υδάτων ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη (γύρω από τα Αντικύθηρα) αλλά και σε άλλες δύο περιοχές, από τα 6 στα 12 μίλια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε Έλληνα Πρέσβη τις ανησυχίες του για τις δηλώσεις Κοτζιά.

Τσαβούσογλου: Όποτε προκαλούν με τις δηλώσεις τους οι Έλληνες, εμείς θα απαντάμε

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λίγες ώρες πριν είχε προβεί σε «σκληρές» δηλώσεις για το θέμα της επέκτασης των ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο, στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης προανήγγειλε ο Κοτζιάς - Τι σημαίνει αυτό

Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή στο πρακτορείο Anadolu, είπε πως η χώρα μας έχει πολλές φορές παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, λέγοντας με αιχμές πως «πολλές φορές ο λαϊκισμός προηγείται των δεδομένων».

«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δε θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια. Το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής ισχύει» είπε ο Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα» πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top