Λύση για τις γερμανικές αποζημιώσεις αναζητά η κυβέρνηση

Σταϊνμάγερ: Υποχρέωση μας να κάνουμε κάτι ως αντιστάθμισμα για το παρελθόν

Η κυβέρνηση αναζητά λύση για το θέμα των Γερμανικών Aποζημιώσεων με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Σταϊνμάγερ στην Αθήνα. 

Αυτή την ώρα μάλιστα παρατίθεται επίσημο γεύμα από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα βάλει ξανά το ζήτημα στο τραπέζι. 

Η  ντροπή της Ευρώπης πάντως δεν ξεπλένεται, όσα χρόνια κι αν περάσουν από τη θηριωδία. Το ξέρουν και οι Γερμανοί ότι είναι η αχίλλειος πτέρνα τους, κι ας βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο. 

 ΣΤΑΙΝΜΑΓΕΡ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 

«Ανεξαρτήτως νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρέωσή μας να πράξουμε κάτι το οποίο ουσιαστικά να είναι αντιστάθμισμα εκείνων των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.   

«Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει για τις όποιες διαφορές να ορίσουμε το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο» δήλωσε με νόημα από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους  

Η Γερμανία αναγνωρίζει την πολιτική και ηθική ευθύνη. «Ξορκίζει» όμως την οικονομική, όπως φρόντισε να διαμηνύσει ο εκπρόσωπος της, μια ημέρα πριν από την άφιξη του προέδρου Σταινμάγερ στην Ελλάδα. 

Θεωρεί πως με 115 εκ. μάρκα που έδωσε στην Αθήνα το 1960 «καθάρισε» για τα εγκλήματα της. Η Ελλάδα ζητάει 269 δις ευρώ. 

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ "ΜΕΝΟΥ" ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, στο προγραμματισμένο δείπνο προς τιμήν του Γερμανού ομολόγου του απόψε, θα θέσει εκ νέου επίσημα το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τονίσει ότι:  

*Οι διεκδικήσεις είναι ενεργές.

* Η  Ελλάδα θα υποστηρίξει τις θέσεις της σε αρμόδιο δικαστήριο. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ  

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα έρχεται στην επιφάνεια. Όμως σκοντάφτει πάντα στις πολιτικές ισορροπίες με τη Γερμανία. 
Όπως έγινε και με την απόφαση για το Δίστομο με τους 228 νεκρούς. 

Τα SS είχαν αποδεκατίσει οικογένειες ολόκληρες. Από ηλικιωμένους μέχρι μωρά. Αποκεφάλισαν τον παπά της ενορίας και έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Κι όμως, παρότι οι Διστομίτες κέρδισαν το δικαστήριο και οι Γερμανοί αρνούνται να πληρώσουν, κανένας υπουργός δεν υπέγραψε για παράδειγμα την κατάσχεση του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα.  

«Οι θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται. Το θέμα έχει πάρει παγκόσμια διάσταση και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο. Η υπόθεση του Διστόμου διδάσκεται σε όλα τα νομικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Έχει γίνει πλέον δεδικασμένο και νομολογία» δηλώνει η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη, κόρη του εκλιπόντος πρώην νομάρχη Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη,  που είχε καταφέρει να και ως νομικός να φέρει στο προσκήνιο μετά από χρόνια το ζήτημα.   

Η Ελλάδα από το 1941 έως το 1944 έζησε τη φρίκη. 90 πόλεις και χωριά από την Κρήτη έως τον Έβρο μαρτύρησαν.

Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα. Κλείδωσαν τα γυναικόπαιδα στα σχολεία και οδήγησαν άνδρες, ακόμη και 12χρονα αμούστακα αγόρια, στο λόφο, όπου εκτέλεσαν 1. 048 ανθρώπους!  

Στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων έκαψαν τους κατοίκους ζωντανούς.

Στο Κομμένο της Άρτας , οι Γερμανοί ξέφυγαν από  τα ανθρώπινα όρια. Εισέβαλλαν σε σπίτια και βίαζαν τα κορίτσια. Τους έκοψαν τις θηλές και τις εκτέλεσαν. 

Αυτή η φρίκη δεν αποζημιώνεται, ούτως ή άλλως, με όλα τα λεφτά του κόσμου. Όμως, αν η Γερμανία αλλάξει στάση, θα είναι μια δικαίωση αλλά και κάποια εξιλέωση για το Βερολίνο.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top