«Σπάει» το φορολογικό απόρρητο η κυβέρνηση – Έντονες αντιδράσεις

ΝΔ: Να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία θα είναι τα απολύτως απαραίτητα

Έδρανα Βουλή

Έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δίνει δικαίωμα πρόσβασης σε απόρρητα στοιχεία των Ελλήνων φορολογούμενων σε διατραπεζικές εταιρείες ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, οι διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες της ΑΑΔΕ που αφορούν στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, στο όνομα, τη διεύθυνση κατοικίας, τη ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος, στο πατρώνυμο και μητρώνυμο.

Παράλληλα, μετά από αίτημά τους, πρόσβαση στα δεδομένα φορολογικού μητρώου των πολιτών αποκτούν και όλοι οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε, μέσω του βουλευτή της Απόστολου Βεσσυρόπουλου, να υπάρξει γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, «ώστε να εξασφαλιστεί το φορολογικό απόρρητο και ότι αυτά τα στοιχεία που θα δοθούν θα είναι τα απολύτως απαραίτητα και δε θα υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω διαρροής».

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον βουλευτή Γιάννη Κουτσούκο να καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίσει εάν οι διατραπεζικές εταιρείες περιλαμβάνουν και τις εισπρακτικές εταιρείες.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Αθανάσιο Βαρδάλη να αναρωτιέται εάν πρόκειται για μέσο πίεσης  των λαϊκών στρωμάτων, «έτσι ώστε να πάνε να αποπληρώσουν οφειλές για τα κόκκινα δάνεια», και να ζητά την απόσυρση της τροπολογίας.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν και οι ΑΝΕΛ, με τον Κώστα Κατσίκη να τονίζει πως το κόμμα του θα το καταψηφίσει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top