Τσίπρας: Οι άσχημες μέρες έχουν τελειώσει για την Ελλάδα

«Η διαμάχη με τα Σκόπια φτάνει στο τέλος, η Ελλάδα δεν είναι μικρόψυχη»

«Οι άσχημες μέρες έχουν τελειώσει, η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του «Concordia».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με τους φίλους και συμμάχους μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας» και έστειλε μηνύματα αναφορικά με τις προοπτικές και τις δυνατότητες της χώρας που εκπορεύονται από τον στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο της. 

Τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και απηύθυνε κάλεσμα για περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη νέα εποχή, μέσω νέων επικερδών επενδύσεων, κάτι που θα ενίσχυε περαιτέρω τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας ότι «είδαμε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια προοπτική σε ένα ζήτημα που αποτέλεσε το αγκάθι στο πλευρό της Ελλάδας και της Ευρώπη επί τρεις περίπου δεκαετίες».

«Η διαμάχη μας με την ΠΓΔΜ φτάνει στο τέλος. Με σεβασμό στην ιστορία μας. Με σεβασμό στους λαούς μας», είπε και συμπλήρωσε: «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μικρόψυχη. Η Ελλάδα είναι η ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό είναι το όραμά μας».

Τι είπε ο πρωθυπουργός για το προσφυγικό

«Ήμασταν πρώτοι, μεταξύ άλλων, που υποστηρίξαμε την αντιδημοφιλή άποψη ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόβλημα δύο ή τριών χωρών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αυτών των ροών, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για να αντιμετωπιστεί», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο προσφυγικό.

«Ενώσαμε δυνάμεις με άλλες χώρες για να δημιουργήσουμε κοινό έδαφος προκειμένου να βρούμε τις καλύτερες λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αφήσαμε εκείνους που βρίσκονται σε άρνηση, να μας αποτρέψουν από την αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».  

Τι απάντησε σε Ελληνίδα φοιτήτρια για τη νέα γενιά και το brain drain

Μιλώντας πριν από τον πρωθυπουργό, η φοιτήτρια Βάλια Μιτσάκη, η οποία έφυγε από τη χώρα μας για τις ΗΠΑ στα 16 της λόγω της οικονομικής κρίσης και σπουδάζει εκεί, αναφέρθηκε σε έρευνα που όπως είπε διενεργήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το 45% των Ελλήνων, που ήταν μέρος του brain drain κατά τη διάρκεια της 8ετούς κρίσης, θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

Brain drain: Η Ελλάδα επένδυσε 9 δισ. ευρώ σε «μυαλά» και μετά... τα έδιωξε

Παίρνοντας το νήμα από τα προαναφερθέντα, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη νέα γενιά ανθρώπων που έφυγαν από την Ελλάδα, που τους συμπεριφέρθηκαν, όπως είπε, σαν να ήταν καταδικασμένοι. «Καταδικασμένοι να ζήσουν χειρότερα από ό,τι οι γονείς τους, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτή η χώρα θα μπορεί μια μέρα να χτιστεί ξανά, σε σταθερά θεμέλια αυτή τη φορά». 

«Είμαι υπερήφανος που μπορώ να πω σε όλα τα μέλη της νέας γενιάς που έφυγαν από τη χώρα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Δεν είστε καταδικασμένοι. Είστε το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μιας χώρας που τώρα στέκεται στα πόδια της. Έπειτα από χρόνια λιτότητας, ύφεσης και -κυρίως - συλλογικής απελπισίας. Θα κάνω ό,τι περνά απ' το χέρι μου να διασφαλίσω ότι αυτή η γενιά δεν θα καταλήξει ως η “χαμένη γενιά”, αλλά ως οι πρωτοπόροι μιας νέας εποχής της Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top