Δύο δικογραφίες στη Βουλή για δωροδοκία του Γιάννου Παπαντωνίου

Για τα εξοπλιστικά και για το σπίτι του στη Σύρο

Γιάννος Παπαντωνίου

Η ανακρίτρια διαφθοράς, η οποία ερευνά την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, στέλνει δυο δικογραφίες στη Βουλή για παθητική δωροδοκία του πρώην υπουργού. Η μια αφορά εξοπλιστικά και η άλλη το σπίτι του στη Σύρο (μεταβίβαση). 

Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο ή αν θα ακολουθηθεί το "μοντέλο" της NOVARTIS (το αδίκημα τελέστηκε εξαιτίας των υπουργικών καθηκόντων του και δεν έχει παραγραφεί). Στη δεύτερη περίπτωση οι δικογραφίες θα επιστρέψουν στην ανάκριση προκειμένου να ερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος και να αποδοθεί συμπληρωματική κατηγορία στον πρώην υπουργό. 

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν από δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών και off shore εταιριών που έχουν στείλει στην ανακρίτρια διαφθοράς ελβετικές και κυπριακές αρχές. 

Ήδη ο Γιάννος Παπαντωνίου ερευνάται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαζί με τη σύζυγό του και έχουν κληθεί να απολογηθούν στα τέλη του μήνα. (Το αδίκημα της απιστίας έχει κριθεί παραγεγραμμένο). 

Φέρονται, κατά το κατηγορητήριο, να χρησιμοποίησαν 7 κύριους τραπεζικούς λογαριασμούς και περίπου 35 υπολογαριασμούς προκειμένου, μέσω εκατοντάδων κινήσεων, να κρυφτούν τα χρήματα ενώ υπάρχει αναφορά και για 200 ούγιες χρυσού και 600 ούγιες ασημιού. 

Από την έρευνα των σύνθετων αυτών κινήσεων - κατά το κατηγορητήριο - διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο (αφορά εξοπλιστικά) το ξέπλυμα ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ και η ζημιά του δημοσίου σε 400 εκατ. ευρώ.

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top