Τέσσερα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις – Ποιο «μυρίζει» εκλογές

Τζανακόπουλος: «Είμαστε κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου»

O Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Με μπρα ντε φερ… διαρκείας μοιάζει το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, στο οποίο έχει ρίξει μεγάλο βάρος το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα θετικά μηνύματα που στέλνουν τις τελευταίες εβδομάδες κυβερνητικά στελέχη, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, δημιουργούν προσδοκίες για μη εφαρμογή του μέτρου. Μόλις σήμερα, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε – μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 – πως «είμαστε κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου».

Το «όπλο» της κυβέρνησης λέγεται δημοσιονομικός χώρος, αφού το Μαξίμου εκτιμά πως βγαίνουν (και περισσεύουν) τα νούμερα για πλεόνασμα 3,5% ως το 2022 χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν και την έγκριση των δανειστών, με την Κομισιόν να έχει ήδη στείλει δύο φορές το μήνυμα πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Όλα δείχνουν ότι η συζήτηση θα «φουντώσει» έντονα μετά την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2019 σε περίπου δύο εβδομάδες (1η Οκτωβρίου). 

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 5 του μηνός.

Βάζει πιο ρεαλιστικό πήχη για τις συντάξεις η κυβέρνηση: Τα νέα σενάρια

Μέχρι τώρα τα βασικά σενάρια για το θέμα των περικοπών των συντάξεων ήταν… δυόμιση.

Το πρώτο είναι η εφαρμογή του μέτρου, όπως έχει συμφωνηθεί, από 1/1/2019. Ο πρωθυπουργός έχει ακούσει ουκ ολίγες φορές στην Κουμουνδούρου πως εκλογές με συντάξεις κομμένες ισοδυναμούν με… πολιτική αυτοκτονία. Και είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος.

Έτσι, αν η διαπραγμάτευση για τη μη εφαρμογή των περικοπών «στραβώσει» και δε φέρει αποτελέσματα,  ο πρωθυπουργός πιθανόν να ανοίξει το συρτάρι των πρόωρων εκλογών πριν τον Ιανουάριο του 2019, μιλώντας για σκληρή μάχη απέναντι σε άδικες απαιτήσεις. 

Το δεύτερο είναι η μη εφαρμογή του μέτρου. Δηλαδή, να μη γίνει καμία περικοπή σε καμία σύνταξη από 1/1/2019. Όσο και αυτό ακούγεται ιδανικό τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε χιλιάδες συνταξιούχους, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, καθώς ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει αντίμετρα και φοροελαφρύνσεις από τη ΔΕΘ.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο σενάρια, είχε προκύψει ένα ενδιάμεσο, αυτό της αναβολής του μέτρου για μερικούς μήνες (πχ. εφαρμογή από 1/7/2019). Αυτό θα έδινε σημαντικούς πόντους στην κυβέρνηση, κυρίως επικοινωνιακά, για να πάει σε κάλπες τον Μάιο, με «υποσχετική» για τελική ακύρωση του μέτρου αν κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε πως έχει απορριφθεί από τους δανειστές, οι οποίοι δε θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι παίρνουν πολιτικές αποφάσεις που διευκολύνουν προεκλογικά την κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση έχουν επεξεργαστεί και δύο ακόμη σενάρια, τα οποία μοιάζουν πιο «ρεαλιστικοί» στόχοι σε σχέση το κυνήγι της ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου για περικοπές στις συντάξεις.

Το πρώτο είναι η περικοπή της… περικοπής των συντάξεων, δηλαδή να συμφωνηθεί με τους δανειστές ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από το 18%. Ο στόχος είναι το ποσοστό να μην ξεπερνά το 9%, ώστε να μην παραμείνει το «μαχαίρι» σε διψήφιο νούμερο. Ως σενάριο έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας, που εξαρτώνται και από τις συζητήσεις με τους δανειστές μετά την παρουσίασε του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού.

Ωστόσο, δεν είναι το ιδανικό για την κυβέρνηση, καθώς – αν και αναμφισβήτητα θα αποτελούσε μια «δυνατή» νίκη μέσα από τις διαπραγματεύσεις – οι περικοπές θα εφαρμοζόταν σε όλους

Το δεύτερο σενάριο είναι η περικοπή των συντάξεων με… κοινωνικό παρονομαστή. Δηλαδή, το ποσοστό της περικοπής να μην αλλάξει αλλά το «μαχαίρι» να εφαρμοστεί σε συντάξεις από ένα όριο και πάνω (πχ. 900 ή 1.000 ευρώ).  Με τον αέρα της προστασίας των «αδύναμων», ο Αλέξης Τσίπρας θα πήγαινε με ενισχυμένο προφίλ σε εκλογές, είτε πρόωρα (πχ. μετά το Πάσχα) είτε μετά το καλοκαίρι του 2019.

 

Πέτρος Κατσαβριάς
pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top