Χαμός με το ΑΠΕ και την περικοπή συντάξεων – "Διάψευση" και από κυβέρνηση

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί»

Σάλος έχει προκληθεί μετά από τηλεγράφημα του ΑΠΕ στις 06:00 το πρωί, το οποίο επικαλούμενο «ευρωπαϊκές πηγές, ισχυριζόταν ότι δε θα γίνουν περικοπές των συντάξεων, με συμφωνία των θεσμών.

Μετά την Κομισιόν, το εν λόγω τηλεγράφημα διέψευσε και ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε πως «δε μπορεί να είναι αλήθεια (σ.σ.: το δημοσίευμα), γιατί αυτό το πράγμα (σ.σ.: η αναβολή ή όχι του μέτρου της περικοπής των συντάξεων) δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων». 

Οργή ΝΔ – ΚΙΝΑΛ μετά από διαρροή ΑΠΕ για τις συντάξεις

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Με τίτλο «Οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του», ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων το εν λόγω τηλεγράφημα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ»

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Alexander Winterstein,  ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα περί συμφωνίας από κοινοτικές πητές, ανέφερε:

«Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο».Μάλιστα, υπενθύμισε τις προχθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ, πως «ό,τι συμφωνήθηκε πρέπει να εφαρμοστεί».

ΟΡΓΗ ΑΠΟ Ν.Δ ΚΑΙ ΚΙΝΑΛ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Την οργισμένη διάψευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο η αντιπολίτευση ενημερώθηκε από τους θεσμούς στην Αθήνα, ότι συζητούν όχι την αναβολή, αλλά την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών στη συνάντηση της 11ης Σεπτεμβρίου με στελέχη του κόμματος δεν αποσαφήνισαν τη θέση τους. 

«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup», αναφέρει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής με τον γραμματέα επικοινωνίας του κόμματος, Σταμάτη Μαλέλη, να κάνει λόγο για «ασχήμιες» του ΑΠΕ.

Η ΝΔ μάλιστα κατηγορεί το ΑΠΕ για προβοκάτσια, προκειμένου να πληγεί η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η οποία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΙΝΑΛ που αναφέρει μεταξύ άλλων, πως το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής.

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά,πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ Ν.Δ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΠΕ, ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΗΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΤΗΣ»

Απάντηση στη Ν.Δ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ανέφερε:

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις. Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν».

«Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της. Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα  σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της», κατέληξε.

ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΟΥ ΠΗΓΕΣ

Με νεότερη ανακοίνωσή του, το ΑΠΕ επιμένει στις ευρωπαϊκές πηγές του, αναφέροντας:

«To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες "οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του".

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top