Κατώτατος μισθός: Το σχέδιο για επιστροφή στα 751 ευρώ

Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θέλει η Έφη Αχτσιόγλου

Χαρτονομίσματα ευρώ

Στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως έχει τονίσει τόσο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς ωστόσο να μιλήσει υπό συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου μισθού με μοντέλο Πορτογαλίας.

Τι σημαίνει αυτό; Αυξήσεις κατά περίπου 5% κάθε χρονιά, οι οποίες ελέγχονται από μία Επιτροπή η οποία εξετάζει κατά πόσο αυτό έχει επιπτώσεις στην απασχόληση. 

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κύμα αύξησης θα ανέρχεται – βάσει των κυβερνητικών προγραμματισμών - περίπου στα 50 ευρώ. Έτσι το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα γίνει «6», από «5» που είναι σήμερα.

Όσον αφορά το ύψος, πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τμηματικά και πάλι στα 751 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν απορρίπτουν την αύξηση του κατώτατου μισθού έως 5%, τουλάχιστον στην πρώτη φάση εφαρμογής της, ωστόσο εκφράζουν τη διαφωνία τους για την κατάργηση του κατώτατου μισθού.

Εξάλλου, «φρένο» έβαλε ο ΣΕΒ στην αύξηση του κατώτατου μισθού, πριν καν ξεκινήσει η διαβούλευση.

Ειδικότερα, στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανών επισημαίνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι μικρή, άρα και οι αυξήσεις αποδοχών πρέπει να είναι κοντά στο 1%.

«Η παραγωγικότητα της εργασίας, μετά από τρία χρόνια μείωσης, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το α’ εξάμηνο του 2018), στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1% (ή +0,8% λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό) στο α’ εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια)» αναφέρει χαρακτηριστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top