Αποκλειστικό star.gr: «Απόβαση» υφυπουργού στη Μακρόνησο!

«Αγκάθι» η εφαρμογή της τροπολογίας για τα αυθαίρετα

«Απόβαση» κυβερνητικού στελέχους, του υφυπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Στρατή,  πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Μακρόνησο, τον ιστορικό τόπο εκτοπισμού στην περίοδο του  εμφυλίου,  όπως επίσης στη μετεμφυλιακή περίοδο και στα χρόνια της δικτατορίας.    

Στα αποκλειστικά βίντεο του star.gr διακρίνεται ο κ. Στρατής να επιβιβάζεται στο «Μαρμάρι Εξπρές» το οποίο πραγματοποίησε το δρομολόγιο Λαύριο – Τζια στις 8.30 π.μ. σήμερα, όπως και να ανακοινώνεται από τα μεγάφωνά του ότι το πλοίο θα πραγματοποιήσει στάση στη Μακρόνησο για «υπηρεσιακούς λόγους»!              

(O υφυπουργός Πολιτισμού)  

Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί προβληματίζει την κυβέρνηση καθώς εκεί,  εκτός από τα ιστορικά κτίρια,  δημιουργήθηκαν και…  αυθαίρετα…  στην πορεία (τα οποία έχουν ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά)  τα οποία με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στην τροπολογία στη Βουλή περί «κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις» κατεδαφίζονται. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούλιο του 2017 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατέγραψαν 22 τέτοιες περιπτώσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με τα ιστορικά κτίσματα.       

Στην τροπολογία αναφέρεται  συγκεκριμένα η σημασία της Μακρονήσου, ως ιστορικού τόπου εξορίας και μαρτυρίου χιλιάδων πολιτών και στρατιωτών, εκτοπισμένων για τα πολιτικά τους φρονήματα, ιδίως κατά την περίοδο 1946-1953, βεβηλώνεται από σειρά αυθαίρετων παρεμβάσεων, οι οποίες δεν στάθηκε δυνατό να αποφευχθούν λόγω της απόστασης του νησιού από τον δήμο στον οποίο υπάγεται διοικητικά, αλλά και της έλλειψης των αναγκαίων υλικών και οργανωτικών μέσων για τη διατήρηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των διατηρητέων κτισμάτων της Μακρονήσου, εκείνων δηλαδή που έχτισαν οι ίδιοι οι εκτοπισμένοι.

Το ζήτημα ήταν και η αιτία του καβγά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Παππά, ο οποίος υπονόησε σύμφωνα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να διατηρηθούν τα κτίσματα στο νησί γιατί μπορεί να… χρειασθούν. 

Το ζήτημα της Μακρονήσου προκαλεί προβληματισμό πάντως και από την άλλη πλευρά,  για το αν με την είσοδο μπουλντόζας» θα ανοίξει ο δρόμος για άλλου είδους «αξιοποίηση» του νησιού. Προβληματισμός ο    οποίος ενδεχομένως να συνδέεται με την  άφιξη του υφυπουργού Πολιτισμού σήμερα στο νησί.    

Του Αλέξη Διακόπουλου 
adiakopoulos@star.gr     

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top