Μέρκελ: Το μνημόνιο τελειώνει 20 Αυγούστου αλλά... θα υπάρχει και συνέχεια!

«Δε μιλήσαμε για προσφυγικό και ΦΠΑ με τον Τσίπρα»

Μέρκελ: Δε μιλήσαμε για προσφυγικό και ΦΠΑ με τον Τσίπρα

Κατηγορηματικά διέψευσε η Άνγκελα Μέρκελ ότι έχει συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά ως αντιστάθμισμα για την επαναπροώθηση προσφύγων.

«Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί του, ότι δεν θα συνδέσουμε επ’ ουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυο μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «σημαντική ημέρα» την 20η Αυγούστου, που ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο διευκρίνισε πως η συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων δεν τελειώνει την ίδια ημέρα.

Όπως είπε, δίδεται στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος δεκαετιών και αυτό αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης.

«Πρέπει να φέρουμε δύο πράγματα σε μία ισορροπία. Από τη μία πλευρά το πόσο θα περιμένουμε μέχρι να έχουν αποπληρωθεί κάποια συγκεκριμένα χρήματα βοήθειας και από την άλλη πλευρά το γιατί πρέπει να συνεχίσουμε για αυτό, για κάποιο χρονικό διάστημα, να διατυπώνουμε τις προσδοκίες, όπως π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε η καγκελάριος και επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι δυνατό να μειώσει το ύψος του χρέους».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top