Επεισόδιο Ζουράρι – Κοτζιά για τη συμφωνία με τα Σκόπια

«Μας ακρωτηριάσατε τους Μακεδόνες» είπε στον υπουργό Εξωτερικών

Επεισόδιο ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Κώστα Ζουράρι, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τη συμφωνία των Πρεσπών σημειώθηκε στην ημερίδα του ΥΠΕΞ για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας με τα Σκόπια.

«Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής» είπε ο κ. Ζουράρις, παίρνοντας το λόγο από τον κ. Κοτζιά, αν και δεν συμπεριλαμβανόταν στους ομιλητές.

«Πρέπει να καταλάβετε τη βαθειά λύπη που έχουμε εμείς οι Μακεδόνες. Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «το στραβό όνομα, προκαλεί δυστυχίες».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ενοχλημένος πως «δεν είναι Βουλή εδώ», προσθέτοντας ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση.

«Το πρόγραμμα έλεγε ότι μετά θα γίνουν ερωτήσεις και εισηγήσεις κι αυτό κάνω» επέμεινε ο κ. Ζουράρις, με τον κ. Κοτζιά να αποφεύγει τη σύγκρουση.

«Τέλος ο αλυτρωτισμός»

Ο κ. Κοτζιάς στην ομιλία του είπε πως με τη συμφωνία μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό και «σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων».

«Το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν “μειονοτήτων”. Επετεύχθη επίσης ο πλήρης διαχωρισμός της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την γείτονα. Η συμφωνία ξεκαθαρίζει πλήρως το σλαβικό χαρακτήρα της γλώσσας της ΠΓΔΜ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα κέρδισε την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, μέσα από μια φιλειρηνική συμφωνία. Κέρδισε ακόμα την erga omnes χρήση του ονόματος» σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top