Ντιμιτρόφ όπως Ζάεφ: «Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα»

Κάνουν πάρτι στην ΠΓΔΜ το Σάββατο για την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ντιμιτρόφ και Ζάεφ

Γλέντια έχουν τα Σκόπια για την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νικολά Ντιμιτρόφ να επιμένουν να μιλούν συνέχεια για «Μακεδονία», «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική γλώσσα», ξεχνώντας πάντα στις αναφορές τους τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια».

«Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη Μακεδονική γλώσσα», δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο European Western Balkans, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, στις αρχές της εβδομάδας.

«Έχουμε ένα δημοψήφισμα να κερδίσουμε, μετά να κάνουμε τη συνταγματική αλλαγή και ακολούθως να εγκριθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Πιστεύω ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα είμαστε και επίσημα το 30ο  μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες που έχει όσον αφορά στο δημοψήφισμα, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ήταν… αποκαλυπτικός. 

«Θα είμαι πολύ ανοιχτός, πιστεύω ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη συμφωνία γιατί καλύπτει το πιο ευαίσθητο σημείο, το οποίο αφορά στο ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε. Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα. Καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διαχωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και το τι εννοούμε όταν λέμε Μακεδόνας στην Μακεδονία και τι εννοούν στην Ελλάδα όταν λένε Μακεδονία και Μακεδόνες. Με πολλούς τρόπους είναι ένα τέλος εποχής για τους Μακεδόνες, γεμάτο προκλήσεις και ερωτήματα», είπε.

Αυτό που επεσήμανε ως σημαντικό είναι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα και η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση. 

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και τόνισε ότι αυτή η ευκαιρία για λύση του ονοματολογικού είναι το ύψιστο πατριωτικό καθήκον για κάθε κυβέρνηση. 

Σημείωσε επίσης ότι προαπαιτούμενο για την Αθήνα είναι το erga omnes και κατάληξε:

«Δεν ήταν εύκολο για αυτούς. Η Ελλάδα έκανε λιγότερα, φυσικά, δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα από την πλευρά τους. Εμείς κάναμε περισσότερα, αλλά κερδίζουμε και περισσότερα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top