Πρωτοφανής κόντρα Τραμπ - Μέρκελ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχουν «καταπληκτική» σχέση!

Συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε έναν πρωτοφανή για σύνοδο του ΝΑΤΟ ισχυρισμό εις βάρος μεγάλης και συμμάχου χώρας προέβη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι είναι «απόλυτα ελεγχόμενη» και  «αιχμάλωτος»  της Ρωσίας (λόγω της ενεργειακής εξάρτησης),  αλλά και ότι συμβάλλει ελάχιστα στην ευρωπαϊκή άμυνα!        

Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε στην επίθεση του Τραμπ εναντίον της Γερμανίας την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αρνούμενη ότι η χώρα της είναι  «απόλυτα ελεγχόμενη» από τη Ρωσία και δήλωσε  ότι έλαβε τις δικές της ανεξάρτητες αποφάσεις και πολιτικές.

Η  γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε  ότι δεν χρειαζόταν μαθήματα για την αντιμετώπιση αυταρχικών καθεστώτων, υπενθυμίζοντας ότι είχε ανατραφεί στην Ανατολική Γερμανία όταν ήταν μέρος της σφαίρας επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.

Απάντησε επίσης στην κριτική του Trump ότι η Γερμανία συνέβαλε ελάχιστα στην ευρωπαϊκή άμυνα. "Η Γερμανία κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ", είπε. «Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατευμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής μας ικανότητας προσφέρεται στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε ισχυρή δέσμευση έναντι του Αφγανιστάν. Στο πλαίσιο αυτό, υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε. 

Κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ  ο Τραμπ περιέγραψε τη σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας ως "ακατάλληλη".

Όπως γράφει  ο Guardian, «οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ περιμένουν νευρικά την πρώτη συνάντηση ως δείκτη για το πώς το Τράμπ - που έφτασε στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης - θα συμπεριφερόταν τις επόμενες δύο ημέρες. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν την απάντησή τους».

Προσπάθεια να διασκεδαστούν οι  εντυπώσεις από τον Τραμπ μετά τη συνάντηση

Mετά τη συνάντησή τους πάντως στο περιθώριο της συνόδου, ο Τραμπ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί.  

 Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι έχει "καταπληκτική" σχέση με την καγκελάριο της Γερμανίας. 
"Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις", υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος που λίγες ώρες νωρίτερα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν συμβάλλει όσο θα όφειλε στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα "πλουτίζει τη Ρωσία" επειδή αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σοβαροί όταν μίλησαν μαζί στους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου έγινε η συνάντησή τους.
"Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο", είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος. Πρόσθεσε ότι εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν "εταίρος" της Γερμανίας. "Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον", υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top