Απαισιόδοξος ο Κουβέλης για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών

Τι είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα πράγματα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για το ζήτημα της επιστροφής τους. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Κουβέλης αποκάλυψε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα παρέπεμψε το θέμα των δύο στρατιωτικών για το μέλλον. 

Σε ερώτηση για το αν περιμένει αλλαγές στη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας και την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δ. Κούκλατζη μετά την επανεκλογή Ερντογάν, ο αναπληρωτής υπουργός ήταν ξεκάθαρος:

«Δυστυχώς όχι. Εκτιμώ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την στρατηγική έντασης για δύο βασικούς λόγους:  πρώτος αφορά το γεγονός ότι η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής αλλά και της ένταξης σε επίπεδο πρακτικής από την πλευρά της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας δεν αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την προεκλογική δραστηριότητα στην γείτονα χώρα. Ήταν απόλυτα ενταγμένες σε ένα στρατηγικό στόχο της Τουρκίας. Ποιος είναι αυτός; Να δημιουργήσει – έτσι θεωρεί – θέματα που υπάρχουν με την Ελλάδα και τα οποία έχουν λυθεί με απόλυτη σαφήνεια από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, με στόχο να θέσει την χώρα μας σε ένα τραπέζι διαλόγου για το Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ και όποιο άλλο θέμα έχει συμπεριλάβει στις επεκτατικές διεκδικήσεις της. Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι ο Ερντογάν συνεργάστηκε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και προεκλογικά και θα συνεργαστεί και μετεκλογικά, με το πιο ακραίο εθνικιστικό κομμάτι της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Τους Γκρίζους Λύκους. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν ήθελε που δεν το πιστεύω – τώρα είναι υποχρεωμένος να υιοθετήσει και πάλι εθνικιστική και επιθετική στάση απέναντι στην χώρα μας».

Όπως είπε δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για τον χρόνο απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, επεσήμανε ωστόσο ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες, ενώ και ο Ερντογάν εμφανίστηκε απρόθυμος να τους αφήσει ελεύθερους. 

«Για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο την επόμενη της εκλογής του, αλλά η απάντηση που έλαβε παραπέμπει το θέμα στο μέλλον. Ευελπιστώ στο προσεχές», είπε ο κ. Κουβέλης. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top